Агентът "Алчния", разклатил стола на шефа на ГДБОП, работил за Самоковеца

22 април 2013 06:57

Агентът "Алчния", разклатил стола на шефа на ГДБОП, работил за Самоковеца
©
6989 2

Агент с псевдоним Алчния, чиято самоличност остава тайна, изигра ключова роля за съдбата на отстранения от поста антимафиот номер 1 Станимир ФлоровСтанимир Флоров   Станимир Флоров е роден  в София. Завършва военния факултет на Националната спортна. Съмненията за неправомерен чадър над Алчния е сред основните обвинения към шефа на ГДБОП, пише Стандарт.

На практика Флоров е взел агента Алчния от водещия офицер на Константин Димитров-Самоковеца. Той също се е водел секретен сътрудник на антимафиотите, разкриха бивши кадри на спецслужбите. Контрабандният бос бил нает първоначално като информатор на отдел "Терор" на борците с организираната престъпност. Негов водещ офицер бил Георги Христов. Той продължил да ползва Самоковеца и след като се прехвърлил в сектор "Стокова контрабанда". Същият Христов е известен и като Дядо Жоро. Поне така той е наречен в записания разговор между Алчния и Флоров в разработката на Националната служба за сигурност от 2002 година. По телефона Флоров съобщава на Алчния, че Дядо Жоро е уволнен, но с молбата да не огласява, че той го е уведомил.

Веднага след отстраняването на офицера Христов Алчния е трябвало да отпадне от отчета на МВР като агент. Още повече, че той се смятал за основен играч в контрабандната мрежа на Самоковеца. Флоров обаче регистрира Алчния като информатор към направление "Наркотици" в ГДБОП вече с псевдоним Викентий.

Така секретният сътрудник отново бил активиран и му е разпънат "класически чадър".

"Това на полицейски език означава, че ако някой получи информация и започне да разработва Алчния за престъпления, разследването ще стане достояние на ГДБОП. Оттам пък ще уведомят Алчния да се пази", обясниха хора от спецслужбите вчера.

"Не е ясно дали това не е поредната игра на НСС по времето, когато е ръководена от Атанас Атанасов. Не знам дали офицерът Георги Христов е имал подобен секретен сътрудник", коментира вчера пред вестник "Стандарт" бивш шеф в направлението "Противодействие на контрабандата". По това време шефовете на отдела нарочно се отказват да регистрират свои тайни сътрудници точно за да не ги обвинят в чадър над тях. "Ставаше дума за много пари и решихме да правим внезапни операции и реализации, вместо да се позоваваме на информации от конкуренти в бизнеса", обясни бивш антимафиот.

В крайна сметка Алчния запазва статута си на агент, но самоличността му и досега остава неизвестна. Тя старателно е укрита и в изтеклите документи по разработките на НСС срещу Флоров. "Вероятно защото той е бил агент и на ГДБОП, и на НСС. Много е възможно този човек да продължава да бъде активен", смятат експерти. Знае се само, че Алчният е бизнесмен от Хасковско, занимавал се с контрабанда на цигари и амфетамини.

Освен при разработките "Алчния" и "Арабите", където Флоров е заподозрян, че е взимал по 20 000 марки, за да предупреждава за акции палестински наркотрафикант, шефът на антимафиотите и друг път трябва да се обяснява, че не играе за лошите.

Името му изплува в аферата с антимафиота от направление "Наркотици" Веско Велинов, с която се занимава и парламентарната анкетна комисия "Куйович". Тогава е изслушан бившият директор на ГДБОП Ваньо Танов. Велинов поддържал контакти с групата на осъдения за наркотрафик Будимир Куйович и дясната му ръка Драгомир Райкович. През 2004 г. Велинов седи с Флоров на една маса. Опитва да се хвърли към шефа си цигарена кутия с надиплени пачки пари. Срещу това иска Флоров да му казва за операции срещу Куйович и Райкович. Флоров не се хваща на провокацията и не взима парите. Но пък и не докладва на началниците нагоре по йерархията. Затова се налага да обяснява в хода на разследването дали е укрил случая или не.

В крайна сметка самият Велинов също се измъква сух, въпреки че на първа инстанция получава 5 години затвор. Присъдата пада в Апелативния съд, а Върховният касационен съд потвърждава оправдаването му.

Враговете на Флоров приписват като негов гаф и акцията срещу нарколабораторията в Пасарел през 2005 г. Оперативен работник от ГДБОП, който има вила в района, наблюдава лабораторията в продължение на повече от 6 месеца. Установява лицата, които произвеждат дрогата - митничар и баща му, бивш служител на "Кинтекс". Твърди се, че истинските покровители на лабораторията са Будимир Куйович и Драгомир Райкович. Накрая отива в направление "Наркотици" и докладва на шефа му тогава - Иван Цветков. С операцията се заема отдела на Флоров. Само че вместо да извършат наблюдение и да атакуват в подходящия момент, ударът е направен веднага. В този момент лабораторията е празна. Хванати са обаче 280 кг субстанция, от които може да се произведат 9 тона и 300 кг таблетки - 56 млн. хапчета амфетамин. Ако те са били реализирани, то печалбата е щяла да надхвърли 1,4 млрд. долара, обясняват тогава от НСБОП.

Бивши ченгета обаче смятат, че акцията е можела да бъде далеч по-ефикасна.

Novini.bg
6989 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
бг мафия

2013.05.21 | 06:55

2
нищо ново ... мафията си има държава !
цецу шлифера-ИДИОТ

2013.04.24 | 20:01

1
Отиде си още един идиот от мвр флоров- ОБУЩАРЯ! Калинчо да не се ПОМАЙВА много.а да стяга и той багажа! Да не забравяме и компютърния гений -ДЪРВОТО явор колев!

Добави коментар

Водещи новини