Крадат лавандула

  • 16 април 2013 21:41

  • 2531
  • 0
Крадат лавандула
©

Бум на кражби на лавандула в Добричка област.

За последните две-три седмици над 20 000 стръка разсад са задигнати направо от полето, като най-много потърпевши има в общините Генерал Тошево и Каварна, предаде БНТ. Производителите смятат, че това се дължи на добрата цена и бърза печалба, която се получава.

Станка Сърбова е една от потърпевшите от набезите на крадците. В началото на март засадила 15 декара с нов разсад лавандула, но като отишла с работници да го окопават видяла, че много от редовете са празни.

"И така виждам с хората, че едно голямо парче липсва. И след това при преброяването виждам, че 7800 бройки ги няма", разказа тя.

Сърбова все още не е изчислила колко пари е загубила от кражбата, но според нея са над 2500 лв. Щетите обаче не са само финансови.

"Първо, трябва да се сдобия с разсада, който ми е належащ. Трябва да си осигуря организацията, която е достатъчно голяма", сподели още тя.

Според стопаните, които отглеждат лавандула, причините за кражбите са, от една страна, големият интерес към културата, а, от друга - недостигът на разсад.

"Според мен на някой му е трябвало количество, за да си пресее, да си досее или с цел бърза продажби и печалби“, каза Добрин Начев, производител на разсад.

По информация на Областната земеделска служба, през 2005 г. в Добричко масивите с лавандула са били 660 декара, а сега са с хиляда повече.

"Реализираха се сериозни печалби до 2011 г., над 1000 лв. от декар, но в момента влизаме вече в свръхпроизводство и това ще донесе до срив в цената и то сериозен", уверен е Добрин Начев.

Според Начев въпреки че сеитбата на лавандула е към края си, кражбите ще продължат, тъй като младите растения се вкореняват цяла година след засаждането им.

Последвайте канала на

2531 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини