Бием Франция по производство на лавандулово масло

  • 11 юли 2012 17:34

  • 1720
  • 0
Бием Франция по производство на лавандулово масло
©

През тази година България ще е на първо място в света по производство на лавандулово масло - това отчитат експертите от единствения на Балканите Институт по розата и етерично маслените култури в Казанлък, съобщава БНТ.

40 000 декара са насажденията с лавандула в страната. Производителите се радват на добра реколта с високо качество и увеличено съдържание на масло.

Проф. Недко Недков, директор на НИРЕМК Казанлък се похвали, че от четири - пет години не е имало толкова благоприятна година за производителите на лавандулово масло. Сега от 80 до 100 кг цвят се извлича един килограм масло. Метереологичните условия са били изключително добри за лавандулата.

Очаква се България да произведе около 100 тона лавандулово масло тази година, което я нарежда на първо място в света като производител. На второ остава досегашният лидер - Франция. Проф. Недко Недков разказва, че през последните години се е появило заболяване по растенията - съхнене по лавандулата, което нанесе сериозни поражения на реколтата на французите. Затова в момента там се отглежда лавандула на много малки площи. Големите количества се отглеждат в България и основно Франция купува от нас лавандулово масло, допълни директорът на НИРЕМК.

По думите на Недков, страната ни произвежда най-качественото масло. Търсенето му е увеличено и България няма да може да задоволи нуждите на световните пазари тази година. Той прогнозира увеличаване на насажденията с културата.

Килограм българско лавандулово масло се търгува на международните борси по 80 евро за килограм, което е значително повече спрямо 2011 година.

Последвайте канала на

1720 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини