Командироваха спешно Калин Георгиев в Израел заради атентата в Бургас

  • 04 януари 2013 06:13

  • 2694
  • 2
Командироваха спешно Калин Георгиев в Израел заради атентата в Бургас
©

Дни преди заседанието на Консултативния съвет за национална сигурност при президента премиерът Бойко Борисов е изпратил спешно главния секретар на МВР Калин ГеоргиевКалин Георгиев Калин Георгиев е роден в Пловдив. Завършва руска филология в Пловдивския университет в Израел, научи "Стандарт".

Основната задача на полицай номер 1 ще е да докладва лично на колегите си събраната от България информация за атентата в Сарафово, както и да стикова събраните данни и доказателства дотук в разследването от двете страни. На 18 юли 2012 г. камикадзе се самовзриви в автобус с туристи от Израел. Загинаха петима чужденци и българският шофьор.

Главен комисар Калин ГеоргиевКалин Георгиев Калин Георгиев е роден в Пловдив. Завършва руска филология в Пловдивския университет заминава на 7 януари и ще е за три дни в Израел. Визитата му е заявена ден преди старта на коледните празници у нас. Заедно с него ще пътуват и двама директори на спецслужби.

Георгиев ще се върне с цялата информация, която да докладва на премиера седмица преди насроченото за 17 януари заседание на КСНС. Основна тема в дневния ред на заседанието ще е кризата в Близкия изток. Сред обсъжданите точки ще са ситуацията в Сирия, атентатът в Сарафово, за който Плевнелиев вече обяви, че чака подробности. Официалната тема на заседанието е: "Рискове и заплахи за националната сигурност, произтичащи от военнополитическата обстановка в Близкия изток." Докладчици ще са МВР шефът Цветан Цветанов и външният министър Николай Младенов. По всяка вероятност след завръщането на Георгиев ще е ясна и развръзката на разследването за атентата в Сарафово, което се води от българските служби.

В Израел предстоят предсрочни парламентарни избори на 22 януари. Дотогава правителството на Бенямин Нетаняху е в оставка. Полицай номер 1 ще се срещне с шефовете на спецслужби, както и с директор от израелските тайни служби МОСАД. Не е ясно дали Георгиев ще разговаря с министъра на обществената сигурност Ицхак Аронович. Среща на четири очи с него имаше вътрешният министър Цветан Цветанов при изнесеното заседание на правителството на 11 септември м.г. Атентатът в Сарафово обсъдиха и американския президент Барак Обама и премиера Бойко Борисов в Белия дом преди месец. Според Израел атентатът е извършен от "Хизбулла". България още официално не е обявила виновника. Америка, за разлика от Европа, отдавна смята "Хизбулла" за терористична организация. Ако бъде признато, че групировката е извършила атентат в страна от ЕС, е много вероятно съюзът също да я включи в черния списък.

Нито един от участниците в бомбения атентат на летище Сарафово не е идентифициран до момента, съобщи високопоставен източник от МВР. Няма и конкретно лице, което да е обявено за издирване, както твърди шефката на бургаската следствена служба Станелия Караджова. Разпространената от нея информация бе опровергана и от вътрешния министър Цветан Цветанов пред БНТ. Той не веднъж е уточнявал, че името Рауф Уилям Рико е фалшиво и евентуалният помагач се е подвизавал в страната ни с фалшиви документи за самоличност.

"Твърденията на следователката не са верни", заяви за "Стандарт" вътрешният министър Цветан Цветанов. "Няма да коментирам нищо по темата, това е въпрос на национална сигурност. Възмутен съм, че човек от системата може да прави подобни изказвания", каза още той.

Самата Караджова се отметна от твърденията си в интервю за "Стандарт". Срещу нея е започнало вътрешно разследване, разпоредено от Върховната прокуратура. Самият и.д. главен прокурор Бойко Найденов отказа пред "Стандарт" да коментира случая.

Още в четвъртък сутринта Караджова е била привикана да дава обяснения в кабинета на апелативния прокурор на Бургас Емил Христов. "Не знам защо е говорила тези неща. Вече я извиках да даде обяснения за интервюто и за фактите, изложени в него", каза той. Но не каза дали ще бъде уволнена. Според запознати обаче Караджова няма как да е решила да говори пред медиите без зелена светлина от висшестоящ.
 

Последвайте канала на

Novini.bg
2694 2

Коментари 2

Добави коментар
Итината

2013.01.04 | 16:17

2
ГЕРБ се готви да вкара България във война с Иран! Израел и САЩ са се договорили Боко Тиквата да обвини Иран и Хизбула за атентата в Бургас за да си запази властта и тайната за тъмното му миналo!

2013.01.04 | 16:17

1
Кур за мръсните евреи!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Добави коментар

Водещи новини