От България са изтекли над 25 млрд. лв. мръсни пари

Над 25 милиарда лева мръсни пари са изтекли от България от 2001-ва до 2010-та година. Това разкрива изследване на американският неправителствен институт "Глобал Файнанс Интегрити", цитирани от БТВ.

Голямата част от тези, така наречени мръсни пари обикновено отиват в офшорни зони - данъчния рай от гледна точка на налозите и конфиденциалността.

Според класацията, направена от американския институт най-много мръсни пари са излезли от Китай - 2,8 трилиона долара. След това са Мексико, Малайзия, Саудитска Арабия и Русия със 152 милиарда долара. България заема 38-мо от над 140 държави в черната класация.

Анализът показва, че от страната ни са източени около 16 милиарда долара мръсни пари за десетгодишен период. Най-силни са били годините на икономически ръст - 2007 и 2008-ма, където годишно са изнасяни по над четири милиарда долара. Родни икономисти обаче смятат, че това са само една десета от мръсните пари, които се въртят у нас.

Наши икономисти, които изследват "черните капитали" и "сивата икономика", отчитат, че у нас годишно ъндърграунда и бизнесът, който работи на тъмно, генерират около 15 милиарда лева годишно. Цифрата се разминава с тази на външните анализатори заради неточности в ползвани статистически данни

„Каква част от тези средства изтичат от страната не може да се каже, но това което потвърждават тези данни е, че България е една от страните, в които статистическите данни не са точни и в която данъчните трябва да имат специално внимание за това, какво влиза и излиза от страната под формата на капиталови потоци”, коментира Руслан Иванов.

От гледна точка на хората от реалния бизнес обаче, изследването отчита, като нелегални много средства, които излизат от светлия бизнес. Просто много частници избират офшорните зони, като място за съхранение на капитали, заради данъчните преференции там.

„Ресурсът може да е и повече от 16 милиарда, но въпросът е критерия мръсни пари какъв е. Ако критерият е износ в офшорка, това не е критерии - това не са мръсни пари” ,заяви Красимир Дачев. Такъв ресурс за мръсни пари в България няма - има нелегални цигари, наркотици, но не са такива милиарди.

Експертите са единодушни, че тази статистика трябва да послужи за по-дълбоки анализи и по-сериозен контрол от страна на българските власти.

Според Иванов проблемът е, че има отлив, а няма вливане на капитали, което показва, че нашата икономика не е привлекателна, както за местни инвеститори, така и за чуждестранните.

От Американския институт допускат, че всъщност изнесените мръсни пари може да са много повече, отколкото изследването посочва.

И докато в "черната класация" за целия свят сме в ТОП 40, то в Европейския съюз сме номер две. Преди нас е единствено Полша- тя е на 17-о място с малко над 4 млрд. долара, изнасяни от страната всяка година.

Коментари

  1. 2012.12.23 | 13:50
    SMURT ZA KOMUNISTITE I TEHNITE IBRIK4ii
  2. 2012.12.20 | 17:54
    Tеорема за статистиката-статистиката работи в полза на този , който плаща най добре
  3. 2012.12.20 | 17:53
    Сега БСП като се върне на власт ще генерират по 20 милиарда,защото тъпият българин им вярва още!! Разбрахте ли бе тъпанари кои ви открадна парите за заплати пенсии и здравно осигуряване??? Само за 2007-2008 са източени над 16 милиарда,браво комунисти БРАВО!!! Глупавия български народ пак ви иска.
  1. 1

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Криминално

още

Анкета

Каква ще бъде учебната година заради COVID-19?

Каква ще бъде учебната година заради COVID-19?

Избрано от Интернет