Пуснаха футболистите от ареста

  • 14 декември 2012 16:24

  • 1043
  • 0
Пуснаха футболистите от ареста
©

Футболистите, които бяха арестувани заради черно тото, вече са на свобода, съобщиха от прокуратурата.

Те бяха пуснати един по един днес през интервал от 10-15 мин. Последни от ареста на Пето РПУ в Бургас излязоха играчите на "Черноморец" Преслав Йорданов (нападател) и Пламен Димов (защитник). Те напуснаха районното, скрити зад черни качулки и с наведени глави, за да не бъдат снимани от журналистите. Двамата изскочиха на бегом и с бясна скорост профучаха край репортерите, без да отронят и дума.

Сред арестуваните футболисти имаше само двама играчи на "Нефтохимик" - Любомир Божинов (халф) и Галин Димов (халф). Останалите 8 са от "Черноморец" - Димов, Йорданов, Георги Терзиев (защитник), Даниел Младенов (нападател), Николай Николов (защитник), Румен Трифонов (защитник), Янко Георгиев (вратар) и Яни Пехливанов (халф).

Освен тях в ареста преспаха и двамата организатори на незаконния хазарт, които са изпълнявали ролята на букмейкъри - 26-годишните Тодор Пачев, бивш борец, и Иван Сивев, играч на аматьорския "Месембрия". Те бяха пуснати срещу парична гаранция от съотвенто 5000 и 1000 лв. В дома на Пачев полицаите открили 10 000 лева в кеш, събрани най-вероятно от последните залагания.

По спортна линия Пачев и Сивев се въртели около играчите на двата бургаски клуба и им предложили да изкарат странични пари от нелегални залози. Схемата била разработена в началото на октомври, но светкавично била зесечана от антимафиотите. Служители на ГДБОП следили в продължение на два месеца организаторите и участниците, за да разплетат кой точно залага и за какво.

До момента срещу нито един от футболистите няма повдигнато обвинение. Под наказателна отговорност за организиране на незаконен хазарт са подведени само Пачев и Сивев. Разследващите подозират, че в нелегалните залози са участвали и други футболисти и хора извън спорта.

"В момента се води разследване, което трябва да установи каква е била съпричастността на всеки един от футболистите. Проверява се и дали има други замесени играчи", съобщи наблюдаващият прокурор Христо Колев. Той отказа да коментира дали футболистите са печелили и по колко от черното тото.

Полицейското разследване е установило, че арестуваните са участвали със залози от 10 до 1000 лева на човек. Те са залагали в нелегални интернет сайтове за мачове от западноевропейските първенства.

Всички играчи на "Черноморец" се появиха днес следобед в пълен състав на кампоса за планираната тренировка. Футболистите категорично отказаха да говорят с журналисти, но вместо тях думата взе треньорът Димитър Димитров-Херо. "Всеки има право да прави каквото реши в частния си живот. За мен бе важно да знам, че момчетата не са залагали на мачове от нашето първенство и не са предали по никакъв начин отбора", заяви Херо.

На двама от задържаните участници в схемата за нелегални залагания в Бургас ще бъдат повдигнати обвинения, съобщи министърът на вътрешните работи Цветан ЦветановЦветан ЦветановЦветан Генчев Цветанов е роден на 8 април 1965 г. в София. През 1987 година Цветанов постъпва на работа, предаде "Стандарт".

"Благодарим на всички, които оказаха съдействие на следствието. Задържаните са професионални футболисти от клубовете "Черноморец" и "Нефтохимик". На първия етап бяха задържани 12 човека, след което останаха 10. На двама от тях обаче вече са повдигнати обвинения. Разпитите продължават и днес", каза Цветанов.

"Групата се е занимавала с незаконни залагания на мачове от "А" и "Б" група, както и на такива от европейските турнири. Играчите, за съжаление, са професионални футболисти от "Черноморец" и "Нефтохимик". Две лица са се занимавали с организирането на залаганията, а едно е било посредник", разясни директорът на ГДБОП главен комисар Станимир ФлоровСтанимир Флоров   Станимир Флоров е роден  в София. Завършва военния факултет на Националната спортна.

"Те са залагали известни суми пари и са си определяли коефициентите, но всичко е било незаконно при букмейкър. Двама от разпитаните пред съдия са признали всичко. В България има голям проблем, доста елитни спортисти, по-конкретно във футбола, са зависими от хазарта. А това се знае от треньорите им, от всички. Всеки обаче се прави, че нищо не знае, а след това излиза, че МВР е лошото в случая", добави Флоров.

"Искам обаче да поясня, че не става въпрос за манипулиране на футболния мачове! Просто са залагали на двубои, но незаконно. Не е установено задържаните да са влияели върху мачове на своите тимове", завърши Флоров.
 

Последвайте канала на

1043 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини