ЦИК и МС: Ще работим заедно за по-прозрачни избори

  • 16 септември 2024 15:33

  • 927
  • 5
© Novini.bg

Централната избирателна комисия и Министерският съвет ще работят заедно, за да повишат доверието в изборния процес и изборите да бъдат прозрачни. Това стана ясно още след среща между двете институции, предаде репортер на Novini.bg

На тази среща е обсъдено взаимодействието между ЦИК и Министерски съвет за подготовката за изборите, уточни председателят на ЦИК Камелия НейковаКамелия НейковаКамелия Нейкова е родена на 16 август 1969 г. Завършила е право в Русенския университет „Ангел.

Обсъдихме предложенията, постъпили до ЦИК. Те са изпратени да се надградят дейностите, които са предприети от ЦИК, така че заедно ЦИК и Министерски съвет ще работим да повишим доверието в изборния подпроцес, да станат по-прозрачни изборите, каза още Нейкова.

Наистина ще работим съвместно тези избори да са все по-публични и прозрачни, добави служебният министър на електронното управление Валентин МундровВалентин МундровВалентин Мундров е назначен за министър на електронното управление в служебния кабинет с.

Новите избори: ЦИК ще се срещне с отговорните министри

В отговор на въпрос за думите на шефа на "Сиела Норма" Веселин Тодоров, че принтерите на машините за гласуване не се захранват с правилна хартия, Камелия НейковаКамелия НейковаКамелия Нейкова е родена на 16 август 1969 г. Завършила е право в Русенския университет „Ангел посочи: "Хартията отговаря напълно на изискванията на производителя, с която принтерите на тези машини работят. Тя ще бъде различна от тази, която беше използвана на 9 юни".

От промяната на Изборния кодекс от края на 2022 г. досега печатницата на Българската народна банка е доставчик на тази специализирана хартия за гласуване с допълнителна защита. Изискванията са изпратени в ЦИК в началото на 2023 г. от производителя на машините за гласуване. Същите изисквания са предоставени от ЦИК на изпълнителя на дейностите за машинно гласуване "Сиела Норма". Те са напълно идентични. Ние сме ги предоставили на печатницата на БНБ. На последната ни среща в петък от БНБ отново ни увериха, че хартията отговаря напълно на тези изисквания. Всякакво говорене, че ЦИК е възложила доставка на хартия, която не отговаря на тези исквания, е невярно, посочи Нейкова.

Тя призова от печатницата на БНБ публично да вземат позиция по темата, така че да не се създава напрежение.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
927 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар

2024.09.16 | 20:56

5
Хора ако имате заседнала работа, тогава е важно да прочетете----> come.ac/HEMOFERO
Ми, да

2024.09.16 | 16:39

4
Сега остава отворен въпроса. Кмета на София не върна неизползваната хартия от предните избори, която никак не е малко и стига за машините за София на новите избори. Сега к'во. Пуска я на есен и да видите как ПП е на първо място

2024.09.16 | 16:27

3
лъжата я нямат за нищо

2024.09.16 | 15:51

2
С хартията не се прави ала-бала, а с машините...

2024.09.16 | 15:43

1
Да бе, те знаят повече от фирмата доставяща машините. вЕрваме!

Добави коментар

Водещи новини