Кои са народните представители от област Плевен в 50-ия парламент

  • 19 юни 2024 07:40

  • 289
  • 0
Кои са народните представители от област Плевен в 50-ия парламент
© Булфото (архив)

Със свое решение Централната избирателна комисия (ЦИК) определи имената на новите народни представители в 15-и Многомандатен избирателен район - Плевен, които днес ще положат клетва в 50-ия парламент.

Всичко по темата:
Изборите 2 в 1 895

Регионът има осем депутатски места. Двама народни представители са избрани от ГЕРБ-СДС и по един от "Има такъв народ", "Възраждане", "Продължаваме промяната - Демократична България", "БСП за България", "Величие" и "Движение за права и свободи".

Кои са петимата народни представители от област Добрич

Ето кои са новите депутати, които ще представляват гражданите на област Плевен, подредени според номера в бюлетините, изтеглен в жребия на ЦИК:

Христинка Иванова от партия "Има такъв народ" е инженер, завършила в Минно-геоложкия университет "Свети Иван Рилски" в София. Има и магистратура по педагогика, придобила е специализации по графичен дизайн, счетоводство, психология и др. За БТА тя съобщи, че има дългогодишен административен опит в управлението на бюджетни организации като заместник-кмет на община Долна Митрополия и управител на общински фирми. Тя е с повече от 17 години опит в сферата на дизайна, рекламата, организиране на събития. Иванова бе депутат в 47-ото Народно събрание, до избирането ѝ за депутат в 50-ия парламент е общински съветник в Долна Митрополия. 

Кирил Тодоров от партия "Възраждане" е на 53 години от Плевен. За БТА той съобщи, че е роден в Свищов, където са били студенти родителите му. В Плевен учи в Основно училище "Никола Йонков Вапцаров" и Средно общообразователно училище "Стоян Заимов". След 8-и клас заминава с родителите си за Москва и там завършва средното си образование. Висшето си образование завършва в Университета за национално и световно стопанство, специалност "Макроикономика". След това специализира "Търговия с ценни книжа и фондови борси". Работи в Плевен като лицензиран инвестиционен посредник. От 2015 г. работи в голяма българска строителна компания, чиято централа е в Плевен. Женен е, с една дъщеря и една внучка.
 
Богдан Богданов от коалиция "Продължаваме промяната - Демократична България" е бакалавър по финанси от Висшето училище по застраховане и финанси, сочи информация на сайта на Министерството на иновациите и растежа. Учил е в Университета "Уест Честър" в САЩ. Магистър е по европейски бизнес и финанси от Университета за национално и световно стопанство и Университета "Нотингам Трент" във Великобритания. Специалист е по бизнес развитие с над 10-годишен опит. Работил е за български и чуждестранни компании с фокус в производства с развойна дейност и висока добавена стойност. Женен е, с две деца. През 2022 г. Богданов е назначен за изпълнителен директор на Българската агенция за инвестиции със заповед на тогавашния министър на иновациите и растежа Даниел Лорер. Богданов беше министър на икономиката и индустрията в кабинета на Николай Денков.

Пламен Тачев от коалиция ГЕРБ-СДС е избиран за народен представител от област Плевен в седем парламента от 2009 година насам. Роден е през 1964 година в град Червен бряг, съобщават от коалицията. Експерт е в сферата на сигурността и строителството. Той е бивш спортист – шампион по карате, национален състезател на България и многократен златен медалист от международни състезания. Тачев е семеен с две деца. Неговата кауза е населените места в област Плевен да станат по-добро място за живот. През годините многократно съдейства за обновяването на училища, читалища, детски градини, за изграждането на нови паркове и площадки. Подкрепя лекарите, учителите и хората на изкуството, подпомага развитието на спорта в Плевенска област. Участва като дарител в инициативи в сферата на образованието, здравеопазването, околната среда и спорта. 

Валери Лачовски от коалиция ГЕРБ-СДС е народен представител в 46-ото, 47-ото и 49-ото Народно събрание, съобщават от коалицията. Висшето си образование завършва в Стопанска академия "Димитър А. Ценов" в Свищов с квалификация "Застраховане и социално дело", придобита през 2008 г. През 2010 г. завършва и магистратура по здравен мениджмънт. Има професионален опит в областта на здравеопазването, а в периода между 2012 г. и 2021 г. заема длъжността прокурист на Многопрофилната болница за активно лечение в гр. Кнежа.

Георги Свиленски от коалиция "БСП за България" е инженер по образование, завършил е Университета по архитектура, строителство и геодезия, съобщават от структурата на БСП в Плевен. Заместник-председател е на парламентарната група на „БСП за България“ в 49-ото Народно събрание, член е на комисиите по транспорт и съобщения и по превенция и противодействие на корупцията. Свиленски е и член на Националния съвет на БСП. 
 
Христо Борисов от партия "Величие" е на 42 години. Завършил е висшето си образование в Университета по архитектура, строителство и геодезия София през 2006 г. със специалност "Архитектура" и образователно-квалификационна степен "магистър", съобщиха от партията. От 2005-а до 2019 г. работи в проектантското бюро на арх. Иво Петров, а от 2019 г. изпълнява функциите на управител на „Петров и Борисов архитекти“ ЕООД. 

Марио Рангелов от партия "Движение за права и свободи" е роден на 29 март 1975 г. в град Кнежа, показва информация на сайта на Народното събрание. По професия е икономист, владее английски и руски език. Бил е народен представител в три поредни парламента.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
289 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини