Приключи изборният ден в област Хасково

  • 09 юни 2024 21:24

  • 226
  • 0
Приключи изборният ден в област Хасково
©

Изборният ден в област Хасково приключи. Това обяви за БТА зам.-председателят на Районната избирателна комисия (РИК) Десислава Филипова - Рангелова. Няма съобщения за секции, в които произвеждането на вота да продължава след 20:00 часа, уточни тях.

В региона право на глас за народни представители в 50-ия парламент имаха 226 485 граждани. За евродепутати можеха да гласуват 203 765 избиратели. Мандатите за Народното събрание са осем.

В РИК няма данни за окончателната избирателна активност в двата избора. Към 16:00 часа избирателната активност към 16:00 часа е 22,21 % за Народно събрание и 23,19 % за Европейски парламент (ЕП).

Денят приключи с девет сигнали и жалби за изборни нарушения, посочи Филипова - Рангелова.  От тях три са признати частично или изцяло за основателни, като незаконна агитация, нарушаване правото на вота или на Изборния кодекс са били най-честите.

От 344 секции с машинно гласуване шест устройства дадоха непоправими дефекти и в тези секции изборният процес бе завършен с хартиени бюлетини, допълни Рангелова.

Гласуването в областта протече при добър обществен ред, информираха междувременно от пресцентъра на Областната дирекция на МВР. Оттам поясниха, че след затварянето на изборните секции работата на служителите продължава с ангажиментите по охрана и съпровождане на изборните книжа до РИК. От началото на седмицата служителите на сектор "Български документи за самоличност" са издали ускорено близо 500 лични карти и 66 удостоверения за гласуване, като от тях 29 са в днешния ден.

Първи резултати от парламентарните избори: ГЕРБ-СДС печели убедителнo, люта битка за второто място

Последвайте канала на

Радина Лазарова
226 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини