Смилов: Няма да има доминация на крайнодесни партии в ЕП

  • 07 юни 2024 09:04

  • 344
  • 1
Смилов: Няма да има доминация на крайнодесни партии в ЕП
© Novini.bg/Canva

Общата прогнозна картина за провеждащите се вече европейски избори е за известна ерозия на зелените и либералните партии, очаква се нарастване на групите на Европейските консерватори и реформисти и на "Идентичност и демокрация". Става дума обаче за промяна на баланса, а не за революция. Това мнение изрази пред БНР политологът Даниел Смилов, програмен директор на Центъра за либерални стратегии.

Всичко по темата:
Изборите 2 в 1 896

Не могат да се правят изводи от резултатите в Нидерландия, макар да са изненадващи след силната вълна в популистка и крайнодясна посока, смята Смилов. Според него "обръщането на този тренд в Нидерландия е много интересен знак".

Няма да има доминация на крайнодесни партии, но ще стане по-трудно съставянето на коалиция, прогнозира политологът относно облика на бъдещия Европейски парламент.

"И при най-мрачните сценарии, които се чертаят, трите първи групи в ЕП – ЕНП, социалистите и либералите, пак биха имали мнозинство, макар и не комфортно. Струва ми се, че ще имат мнозинство, което е крехко."

Групата на крайнодесните евроскептични партии не е еднородна и трудно може да бъде обединена, подчерта Смилов.

"Това е елемент, който прави опозицията от крайнодясно да не бъде консолидирана и да не бъде единен фронт. Единственото, което ги обединява, е вид критика към европейските институции", отбеляза той. 

От днес започват изборите за Европейски парламент

Политологът посочи, че сред крайнодесните има разделителни линии както относно Украйна, така и по теми, свързани с националните интереси.

Последвайте канала на

Цветелина Кирилова
344 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2024.06.07 | 09:48

1
РАДЕВ=СИЛА! КОСТАДИНОВ=ПОСОКА! ВОЛГИН=ИСТИНА!

Добави коментар

Водещи новини