Милен Любенов (политолог) разкри как ГЕРБ се опитват да мобилизират избирателите си

  • 29 май 2024 08:12

  • 447
  • 1
Милен Любенов (политолог) разкри как ГЕРБ се опитват да мобилизират избирателите си
© Кадър - Нова телевизия

 „Поводът за тези поредни избори е оцеляването на правителството на „сглобката”. Големият въпрос е ще може ли да се сформира правителство, както и от какъв тип ще бъде то”, коментира в студиото на „Здравей, България” политологът Цветанка Андреева.

Всичко по темата:
Изборите 2 в 1 895

„Въпроси има много. Не е ясно какъв ще бъде съставът на следващия парламент. Това, което виждаме сега като социологически данни, е за пет- и шестпартиен парламент, но при по-ниска избирателна активност можем да стигне до седем- и осемпартиен. При петпартиен парламент ГЕРБГЕРБГЕРБ е дясноцентристка популистка, консервативна и проевропейска политическа партия в и ДПС ще бъдат близо до абсолютното мнозинство, а при осемпартиен ще бъде затруднено в максимална степен намирането на успешна коалиционна формула”, заяви политологът Милен Любенов.

"За да няма сърдити": Денков кани Борисов на публичен дебат

По думите на Андреева в политическата практика на демокрациите лидерите на победила партия се наемат да създадат правителство. „Нищо чудно самият Борисов да поеме преговорите за съставяне на мнозинство в парламента. Партиите се проваляха в механизма на договореност. При последните преговори коалиционните партньори желаеха именно Борисов да преговаря”, каза още тя. Според Андреева който и да е лидер на ДПС едва ли би могъл да бъде премиер при това разположение на силите, дори и партията да е втора политическа сила.

„С издигането на кандидатурата на Борисов ГЕРБ се опитва да мобилизира максимално своите гласоподаватели. Ако ДПС стане основен коалиционен партньор, това ще означава дуализъм в управлението между Борисов и Пеевски, като в дългосрочен план подобна ситуация няма да е стабилна”, каза Любенов.

„Мисля, че колкото и да е остра тази кампания, не виждаме желанието да бъде унищожен до край противникът. Проблемът ще бъде за либералната коалиция. Наблюдаваме различен начин на говорене от лидерите на ПП-ДБ. Като бъдеща коалиция с ГЕРБГЕРБГЕРБ е дясноцентристка популистка, консервативна и проевропейска политическа партия в, личат нюансите”, добави Андреева.

Според Любенов не е възможно да бъде разделена коалицията между „Продължаваме промяната” и „Демократична България”, тъй като гласовете не биха били достатъчни за двойна коалиция между ГЕРБГЕРБГЕРБ е дясноцентристка популистка, консервативна и проевропейска политическа партия в и „Демократична България”.

„Забелязва се промяна в реториката на ПП-ДБ. Връщат се към стари послания, с които се опитват да спрат това електорално пропадане, което наблюдаваме през последния месец. Тенденцията е за отлив на гласоподавателите, подкрепящи коалицията на ПП-ДБ”, каза той.

„Важно е дали ставаме свидетели на завършване на политически цикъл, в който „Продължаваме промяната” изчерпа гражданската емоция на техния проект и ще отшуми както НДСВ”, обясни Андреева.

Последвайте канала на

Калина Христова
447 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2024.05.29 | 11:05

1
Съпрyгът ми и аз свaлиxме излишнитe килoгpами бeз диeтa и cпopт и самo за две сeдмици. Най-ефeктивното лeкаpcтвo, което помогна на милиoни и ще ви пoмогнe:----> shorter.me/keto

Добави коментар

Водещи новини