Двойно повече служители ще обработват данните от изборите

  • 28 май 2024 10:42

  • 863
  • 9
Двойно повече служители ще обработват данните от изборите
© Novini.bg/ Canva

 „Информационно обслужване“ направи демонстрация на софтуерните системи за компютърна обработка на данните от гласуването за изборите на 9 юни.

Всичко по темата:
Изборите 2 в 1 857

Демонстрацията се състои в сградата на Народното събрание. 

"Традиционно ще направим кратка презентация, чрез която ще преминем през основните процеси, които ще покажем впоследтсвие. За нас е чудесна възможност с изборите да подобрим услугите, които предлагаме. От 2003 година досега сме работили по всички местни и национални избори, по референдуми също. Съвместно с Министерството на електронното управление работим за начина, по който ще се отброяват протоколите". Това заяви Александър Станев - директор „Системна интеграция и иновации“ в Информационно обслужване.

"Друга важна част е да съберем експертния ресурс от специалисти, който да работи по данните", каза още той.

"Трябва да изградим 31 изчистлителни пунка", добави Станев.

В тези пунктове всички данни ще могат да бъдат проверени абсолютно независимо, като по този начин например може да се направи паралелно преброяване.

От "Информационно обслужване" гарантират, че дори при атака срещу публичната инфраструктура на ЦИК всеки един от пунктовете може да продължи да работи.

Осем машини за пробно гласуване са доставени за област Плевен

"За да изпълним всичко, ние сме подготвили база данни, за да върви гладко работата", предупреди той.

"Имаме въведени сериозни процедури за контрол относно изборните книжа, за да гарантираме, че изчисляването се прави точно. Координираме се с всички държавни организации, имащи отношение с изборния процес", продължи Станев.

"И разбира се публикуването на отворените данни, за да може да се верифицира всяка една стъпка, която изпълняваме по договора".

„Глобално в цялата компания сме наели 2000 души, които ще са заети с компютърната обработка. В ЦИК на смяна ще са по над 100 оператори. Очакваме да се справим с огромното количество информация от тези два избора“, обяви Ивайло Филипов, изпълнителен директор на „Информационно обслужване“.

„За европейските избори кандидатската листа е една и съща за всички РИК-ове, а за народни представители са различни. Това означава, че при положение, че голяма част от секциите у нас са с машини, протоколите ще имат две секции – едната с вот от хартия, другата с вот от машина. Регистрираните партии и коалиции в сравнение с миналите избори са с 50% повече. За народни представители на миналите избори са около 5600, сега са около 7600. тези числа довеждат до това заедно с ЦИК да предприеме действия за увеличаване на състава и на смените“, допълни той.

Филипов уточни, че приетото от депутатите видеоизлъчване на броенето на вотовете на гражданите и попълването на протоколите също ще доведе до забавяне, но очаква да се справят в законовите срокове: „В сряда до края на деня ЦИК трябва да излезе с резултат за европейските избори, тоест ние трябва да свършим по-рано работа конкретно за изборите за европейски парламент, и в четвъртък да приключим работа за народните представители за нашия парламент.“

Последвайте канала на

Росица Валентинова
863 9

Свързани новини

Коментари 9

Добави коментар
АМИ ....

2024.05.28 | 12:40

4
ЕВРОПЕЙСКАТА ЦЕНТРАЛНА БАНКА ..НИ ПОСТАВЯ УСЛОВИЯ ВЕЧЕ ...., ЕВРОЗОНАТА Е ДАЛЕЧ....,ТРИ ГОДИНИ НА ИНФЛАЦИЯ, КОРУПЦИЯ И ВСЕВЪЗМОЖНИ ИДЍОТИ СЕ ПРОБВАХА ДА СИ ИГРАЯТ С ДЪРЖАВАТА. В ТОВА ЧИСЛО И РУМЕН РАДЕВ ТЪЪПАКА .. ..
Радев е национален предател

2024.05.28 | 12:47

9
ТООООЖЕ ПРАВ
Радев е национален предател

2024.05.28 | 12:45

7
Столтенберг се изненада,че върховен главнокомандващ Радев,не е на събитието на НАТО.
Радев е национален предател

2024.05.28 | 12:41

5
РАДЕВ ПОКАЗА,ЧЕ Е РУУУСССКА СССФФФФИНЯ

2024.05.28 | 12:44

6
Съпрyгът ми и аз свaлиxме излишнитe килoгpами бeз диeтa и cпopт и самo за две сeдмици. Най-ефeктивното лeкаpcтвo, което помогна на милиoни и ще ви пoмогнe:----> shorter.me/keto
ССФФФИНЯ

2024.05.28 | 12:47

8
ТИ НОВИНИ НЕ ГЛЕДАШ ЛИ .....,ГДБОП ВИ ИЗДИРВА ....ЗА ТАКИВА " ЛЕКАРСТВА" ...ПО САЙТОВЕТЕ ДЕТО ГИ ПИШЕТЕ ....ЕЕЕЙЙЙ БООКЛУУУК ТАКЪВ
ИСТИНАТА

2024.05.28 | 12:22

3
Има ли значение това,след като НАЙ-ОТГОРЕ е "професор-математик-другар" Константинов и МАФИЯ ?!
ДО НОВИНИ БГ...

2024.05.28 | 12:00

1
КОЙ ПУСКА ЛЮЛЯКА С НЕЦЕНЗУРНО СЪДЪРЖАНИЕ...И ДРУГО НЕЦЕНЗУРНО ПИСАНЕ ...,А!!? .....
НОВИНИ БГ...

2024.05.28 | 12:02

2
РЕДАКТОРИТЕ НА САЙТА ЗАЩО НЕ ВДИГАТ ТЕЛЕФОНА ... ,АЗ ЗВЪНЯ.....ЗА ДА ВИ КАЖА,ЧЕ ЛЮЛЯКА Е ЗА МВР ....С ТОВА НЕЦЕНЗУРНО СЪДЪРЖАНИЕ И ЗАПЛАХИ ЗА УБИЙСТВА ...КЪМ БОЙКО БОРИСОВ

Добави коментар

Водещи новини