ЦИК прие решение за определяне броя на мандатите за предсрочните парламентарни избори

  • 15 април 2024 12:47

  • 380
  • 1
ЦИК прие решение за определяне броя на мандатите за предсрочните парламентарни избори
© Булфото

ЦИК прие решение за определяне броя на мандатите в 31 многомандатни изборни райони за предсрочните парламентарни избори. Решението бе гласувано с десет гласа „за“. 

Решението на ЦИК за разпределението на мандатите е в зависимост от броя на населението по данни, предоставени от Националния статистически институт, с тяхно писмо от 9 януари 2023 г. и приложението към него, съдържащи данни за общия брой на населението към 7 септември 2021 г.  

Освен това ЦИК прие решение относно единната номерация и начина на защита на удостоверенията за гласуване на друго място в предстоящите избори за членове на Европейския парламент и за народни представители на 9 юни 2024 г. Решението бе взето с десет гласа "за".

Нито една партия не се е регистрирала до момента в ЦИК за изборите 2 в 1

Проектът бе представен от Георги Баханов, член на ЦИК, и предвижда, издаваното удостоверение за гласуване на друго място, съгласно образец за изборните книжа, утвърден от ЦИК, да има единна номерация за територията на цялата страна, която се състои от девет цифри. Удостоверенията следва да са отпечатани на цветна хартия и с цветно мастило и върху тях следва да се отпечата уникален фабричен номер и микротекст. ЦИК реши още да уведоми с писмо главния секретар на Министерския съвет за взетото решение относно единната номерация и начина на защита на удостоверенията за гласуване на друго място в изборите за членове на ЕП и за народни представители.  

Въз основа на други свои решения ЦИК ще изпрати предложения до президента за насрочване на частични избори в кметствата Пороминово, област Кюстендил и кметство Бяла река, област Велико Търново, отбелязва БТА. 

Последвайте канала на

Константин Тодоров
380 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2024.05.25 | 07:35

1
❤️ Г­­о­­­р­­­е­­щ­и­ ­­м­о­­­м­и­­ч­е­­т­­а­­­ ­в­­­и­­­ ­о­ч­­а­к­­­в­­­а­т ­­-­ X­1­­8­­.­­F­­U­­­N

Добави коментар

Водещи новини