Експерти: Нужен е анализ на големия брой недействителни бюлетини при избори

  • 22 февруари 2024 11:56

  • 236
  • 0
Експерти: Нужен е анализ на големия брой недействителни бюлетини при избори
© Novini.bg/ Canva

„Машинното гласуване ще остане едно от предизвикателствата, с оглед на това, което видяхме на местните избори”. Това заяви в студиото на „Твоят ден” по NOVA NEWS бившият председател на ЦИК Александър Андреев. По думите му не е добра идея да се правят промени в Изборния кодекс непосредствено преди вота. „В момента би следвало рамката, която имаме, да остане в този си вид”, каза Андреев.

Всичко по темата:
Местни избори 2023 1148

Цветелина Пенева също заяви, че промяна в изборното законодателство преди вота не е добра идея, както за администрацията, така и за гласуващите. Пенева призова да се обърне внимание на проблема с рекордния брой невалидни бюлетини.

„Единият подход е да се пипне Изборният кодекс, което всички казват, че не е добре да се прави. Трябва все пак да има консенсус между политическите партии, за да се върне машинното отчитане на резултатите”, заяви Пенева.

Всеки седми избирател с грешка при попълване на бюлетината

Друг вариант, според нея, е за стегната организация в ЦИК, обучителни кампании на гласоподавателите от страна на ЦИК и партиите”, заяви Пенева.

Александър Андреев заяви, че може да се въведат промени в Изборния кодекс, които да позволят на ЦИК да направи анализ на причините за недействителните бюлетини и кои са най-честите грешки.

Последвайте канала на

Цветелина Кирилова
236 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини