Ива Митева: Решението на ЦИК за отмяна на машините е непрофесионално

  • 02 ноември 2023 13:26

  • 1096
  • 4
Ива Митева: Решението на ЦИК за отмяна на машините е непрофесионално
© Булфото архив
Слушай новината Слушай новината

С ИТН въведохме изцяло машинния вот, но от дистанцията на времето може би не съм привърженик твърдо на машинното гласуване, а на машинното отчитане.

Всичко по темата:
Местни избори 2023 1150

Това каза пред БНР Ива МитеваИва МитеваИва Митева Йорданова-Рупчева е родена на 25 октомври 1972 г. в Разград. Завършила е висше, бивш председател на Народното събрание (45-ото и 46-ото), бивш депутат от ИТН, доктор по конституционно право.

"Машинното отчитане е това, което се прави в САЩ. Гласувате с хартиена бюлетина, но тя минава през сканиращо устройство и вотът ви се отчита. Имате и бюлетината, и сканирания запис на бюлетината. Това е може би най-честният начин за отчитане на вота. Това съм го предлагала още през 2017 г. като експерт", обясни тя.

Машините за балотажа: Ще стигне ли времето на институциите?

Митева коментира ситуацията от последния ден от предизборната кампания за местните избори, довела до решение на ЦИК да отмени гласуването с машини, като категорично определи решението на ЦИК като непрофесионално и некомпетентно, взето без дебат и без изслушване на ДАНС, на чийто доклад стъпва:

"ЦИК е постоянно действащ орган, за да може да си свърши работата много преди изборите, но за съжаление виждаме, че всичко се случва в последния момент. Не съм изненадана от това, което се случва, защото в 48-ото НС, когато върнаха смесеното гласуване, ми беше много интересно да чуя председателят на правната комисия да казва, че, по повод ветото на президента, те ще направят автентично тълкуване на това, което са приели. Доста е странно юристи да казват това в пленарно зала. Когато правите автентично тълкуване на закон, значи че не сте приели текст, който е разбираем и ясен. От това стана ясно, че опити за премахване на машинното гласуване ще се правят. Може би това беше първата и най-лесната стъпка, за да се върви напред".  

Според Ива Митева министърът на електронното управление Александър ЙоловскиАлександър ЙоловскиАлександър Йоловски е магистър по политология от Софийски университет „Св. Климент не си е бил свършил работата по удостоверяване на машините за гласуване, като уточни, че решението на ЦИК стъпва и върху писмо на министъра, в което се казва, че не е издал решението за удостоверяване.

"В решението на ВАС е посочено, че на 20-и октомври е извършено удостоверяване. А министърът на електронното управление на 27-и октомври заявява, че той не е издал решението. Въпросът е защо 7 дни липсва това решение за удостоверяване. Единствената опция в Изборния кодекс да се мине към хартии е тога, когато при удостоверяването се установи несъответствие с принципите на член 3 от ИК. Такова нещо не е отчетено от ЦИК, че се е случило", посочи тя.

Последвайте канала на

Цветелина Кирилова
1096 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар

2023.11.02 | 14:50

4
Тази направо се насра,сигурно е объркала хаповете,вместо за успокоение е взела за разстройство.
баба гицка

2023.11.02 | 14:49

3
ГЛУПОСТИ, за това ли цяла седмица НАНОВО се прави кода, нали всичко било нормално - пп СА ЛЪЖЦИ

2023.11.02 | 14:36

2
Искате ли нови усещания в секса? Секс няколко часа подред, силна и дълга ерекция, ярки оргазми, много сперма и доволно момиче. Сега е възможно и безопасно на всяка възраст! Този артикул вече е в разпродажба -----> mub.me/neoix

2023.11.02 | 13:51

1
препиканата болонка пак полайва.

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини