Политологът Страхил Делийски: Представителите на статуквото нямат интерес от политически разговор, който може да мобилизира

  • 26 октомври 2023 16:02

  • 828
  • 1
Политологът Страхил Делийски: Представителите на статуквото нямат интерес от политически разговор, който може да мобилизира
© Facebook
Слушай новината Слушай новината

В чистата ситуация имаме една управляваща партия и основен претендент в опозиция и това се възпроизвежда на местно ниво. Но другият аспект е свързан с ниското доверие към партиите като инструмент на демокрацията. Това каза в интервю за "24 часа" политологът Страхил Делийски. 

"Когато имаме партии, които са нископредставителни, със слаби твърди ядра, това отваря предпоставка за мобилизация на кандидати, които излизат извън твърдите партийни ядра. Затварянето на партиите в ядрата оставя едно огромно електорално поле празно. Това са всички онези гласоподаватели, които числено са повече от ядрата и чакат политическо предложение, което може да ги мобилизира", добави той.

По думите му, по принцип представителите на статуквото нямат интерес от политически разговор, който може да мобилизира. "Защото по дефиниция всяка допълнителна политическа мобилизация е трансформативна, тоест не обслужва настоящата властова конфигурация. Затварянето в технологичния разговор за тротоарите и плочките е именно стратегия за потискане на политическата мобилизация", коментира той. 

Експерти казаха къде се очакват най-оспорваните битки на местните избори

"Имаме два основни играча на национално ниво, които са в коалиция, и са част от статуквото. И никой от тях няма необходимост и желание да влезе в тази кампания, за да мобилизира политическото действие. Ако единият беше в управлението, а другият - в опозиция, положението може би щеше да е различно. Сега обаче не е такъв случаят. Вероятно това е част от стратегиите на формациите в управляващото мнозинство, но дали това е добре за българската демокрация, още повече за демокрацията на местно равнище - отговорът е малко спорен. Трябва да си отговорим на въпроса склонни ли сме да жертваме основни демократични принципи, като например участието в изборите, в името на краткосрочни партийни цели и стратегии. Тези избори в някаква степен ще дадат отговор на този въпрос", добави още политологът.

Последвайте канала на

Теодора Павлова
828 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Ганчо

2023.10.26 | 16:09

1
Тоя каква ку........ Ва е само.

Добави коментар

Водещи новини