Общественият съвет към ЦИК с призив към хората, които ще гласуват машинно

  • 30 март 2023 15:36

  • 2586
  • 5
Общественият съвет към ЦИК с призив към хората, които ще гласуват машинно
© Булфото (архив)
Слушай новината Слушай новината

Общественият съвет към ЦИК препоръчва на избирателите, които ще гласуват с машини на 2 април 2023 г., да сгъват два пъти машинната бюлетина преди да я подадат на член на СИК за поставяне на печат и да я пуснат в прозрачната урна.

Това пише в официална позиция на Обществения съвет към ЦИК, която публикуваме без редакторска намеса:

"В своите Методически указания ЦИК не е посочила или препоръчала как точно да става сгъването на машинните бюлетини. Комисията е оставила този въпрос на преценката на избирателя, а по телевизиите бе показвано еднократно сгъване.

Досега начинът на сгъването не беше важен, защото разписките от машините се пускаха по правило в непрозрачни кутии. На тези избори за първи път машинните бюлетини ще се пускат в прозрачни урни, както и хартиените бюлетини.

Опитът от последните избори (02.10.2022) показва, че в някои секции, където по грешка са били сложени прозрачни кутии за разписките от машинното гласуване, при еднократното им сгъване някои от тях са се отваряли и е можело да се види вотът на избирателя. 

Симулатор на сайта на ЦИК показва как да гласуваме с машина

Напомняме, че за хартиените бюлетини ЦИК препоръчва да се сгъват по два пъти именно с цел да не се разкрие вотът на избирателите. А тези бюлетини са доста по дълги и широки от машинните. Логично би било с бюлетините от машинното гласуване да сме също така предпазливи.

Затова ОС към ЦИК препоръчва на избирателите да сгъват два пъти и машинната бюлетина. Мястото е достатъчно, за да се сложи печат. Ако от СИК възразят, че мястото не им е достатъчно – първо да сложат печата и после избирателят да си я сгъне още веднъж.

Общественият съвет приканва всички граждани за масово участие на изборите на 2 април независимо от начина на гласуване, който ще предпочетат".

Филип Епитропов
2586 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар

2023.03.30 | 17:15

1
Нито машинно, нито никак. Не гласувам в ОТРОВЕНА от АНГЛОСАКСИТЕ ЕВРОГЕЙСКА СРЕДА.

2023.03.31 | 16:42

5
е така със сигурност ще ги избереш отново

2023.03.30 | 19:28

4
Който нее гласувал нищо няма да получава,нито пенсия нито от съвета и от кат нищо.На запада е така.
МАРШ

2023.03.30 | 18:02

3
В МОСКВА , ТАМ ЩЕ ТИ БЪДЕ ВЕЧНО ПУТИН НАЧАЛНИК И НЕМА ДА СЕ КАХЪРИШ ЗА НИЩО ...
Литекс-София

2023.03.30 | 17:18

2
Рептилите ти пращат поздрави

Добави коментар

Водещи новини