Шефката на ЦИК подсказа на коя дата трябва да се проведат изборите

  • 24 януари 2023 12:20

  • 2578
  • 1
© Булфото (архив)
Слушай новината Слушай новината

Според нас и предвид становището на печатницата на БНБ, за евентуална дата за произвеждане на избори 26 март, практически не би могло да се достави количеството хартия, но на 2 април Централната избирателна комисия (ЦИК) ще получи необходимите количества хартия, за да обезпечи изборния процес така, както е предвидено в Изборния кодекс.

Това обяви председателят на ЦИК Камелия НейковаКамелия НейковаКамелия Нейкова е родена на 16 август 1969 г. Завършила е право в Русенския университет „Ангел по време на изслушването си в Народното събрание относно хартията за машинно гласуване. Тя даде и разяснения във връзка с подготовката и провеждането на предстоящите избори, включително резултатите от извършените тестове с хартията за машинно гласуване. "ЦИК има готовност с първите си решения, които следва да вземе незабавно след указа на президента за изборите. Имаме готовност и с определянето на мандатите по изборните райони. Това ще е съобразно данните на Националния статистически институт от последното преброяване", добави тя. 

ЦИК проведе експерименти със защитена хартия за бюлетини за машинно гласуване

"След промените в Изборния кодекс ЦИК е имала среща с печатницата на БНБ за отпечатване на бюлетините от машинно гласуване. От БНБ са предоставиха на ЦИК три варианта на защита за целите на експеримента на гласуване, който се проведе преди ден", разкри Нейкова и определи експеримента като успешен. 

Филип Епитропов
2578 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Хъм

2023.01.24 | 13:22

1
Винаги има по една знаеща цуцолана в НС.Тази е млада,след 10 години ще е за Родопа.

Добави коментар

Водещи новини