Ново проучване на "Галъп" разкрива какви са страховете на българите

  • 20 септември 2022 12:04

  • 2047
  • 1
Ново проучване на "Галъп" разкрива какви са страховете на българите
© Novini.bg/ Canva

Опасностите за ежедневното качество на живот у нас са възприемани като реални, опасностите на текущата геополитика също са възприемани като реални, но не в толкова висока степен. Това показва изследване на „Галъп интернешънъл Болкан“, възложено, проведено и финансирано от социологическата агенция. 

Изследването е проведено „лице в лице“ с таблети между 31 август и 8 септември 2022 г. сред 1000 пълнолетни българи. Извадката е представителна за пълнолетното население на страната. Абсолютната максимална грешка е ±3,1% при 50% дялове. 1% от цялата извадка се равнява на около 54 хиляди души. Данните са част от ежемесечната независима изследователска програма на „Галъп интернешънъл Болкан“.

"Тренд": 77% от българите искат от новите управляващи поносими цени на газ, ток и горива

Проблемите с цените доминират в масовото съзнание у нас. На този фон страховете от войната и свързани теми също са високи, но не изпъкват, посочват от агенцията. Според тях коронавирусът вече не плаши българите както някога. Традиционно високи остават страховете от мигрантска вълна, а опасността от трайна политическа нестабилност се споделя масово като съвсем реалистична.

Опасност от увеличението на цените и политическа нестабилност

Близо 90% от анкетираните намират за реална опасността увеличението на цените у нас да стане прекомерно. Тук обществото е на практика единодушно. Опасности като потенциален недостиг на газ, респективно – отопление, се намират за реални от близо 80% от българите.

Сходни са дяловете на тези, които приемат за реална опасността от трайна политическа нестабилност в страната.

Близо 70% пък намират за реална опасност недостиг на електричество. Макар и този дял да е относително по-нисък в сравнение с тревогите за газа, явно до хората у нас не достига в максимална степен обстоятелството, че България е всъщност износител на електричество, посочват от „Галъп интернешънъл болкан“.

Мигрантската вълна 

Над 70% се подготвят за нова мигрантска вълна. Този въпрос обаче вече е част от политическия дневен ред в последните години и не стои с такава острота, както въпросите за жизнения стандарт, смятат от социологическата агенция. 

Войната в Украйна 

Въпросът със задълбочаването на войната в Украйна, макар да се споделя като реална опасност в мнозинство от случаите, не изпъква в такава степен като реален страх, както въпросите на ежедневието. Въпросът е зададен преди последната интензификация на конфликта, но няма такава острота. Българското общество явно не осъзнава в достатъчна степен и опасността страната ни на практика да ревизира позициите си спрямо Запада – под 40% съзнават тази заплаха като реална. Структурата на отговорите по този въпрос показва и неразбиране, посочват от „Галъп интернешънъл болкан“. 

Опасността от коронавируса

Под 40% от анкетираните виждат реална заплаха от коронавируса. Дали заради ниските в момента нива, дали заради по-ниската опасност от Омикрон като цяло или пък заради цялостното по света изоставяне на темата, българското общество, по всичко личи, предпочита да приключи с този въпрос, отбелязват от социологическата агенция.

Според данните най-тревожни по материалните въпроси са хората на по-висока възраст, с по-ниски доходи. По въпроси като отношенията на България със Запада или коронавируса личи и подчертан негативизъм сред партии с по-радикални и критични към Запада позиции. По отношение на вируса по-високите възрасти значат и по-висок страх от вируса, независимо от партийните пристрастия.

Всички са единодушни в очакването на политическа нестабилност. Най-много държат на тази тема привържениците на по-старите партии на политическия терен, като се смята, че въпросът за политическата стабилност е и част от кампанийния дневен ред. Привържениците на доскоро управлявалите формации не споделят чак в такава степен основните опасности, отбелязват от „Галъп интернешънъл болкан“. 

Радина Лазарова
2047 1

Коментари 1

Добави коментар
Хари

2022.09.20 | 20:50

1
Претопляте остарял обяд от преди две седмици!...

Добави коментар

Водещи новини