Цветозар Томов: "Сиела" има по-големи логистични възможности от ЦИК

  • 07 септември 2022 13:35

  • 385
  • 1
Цветозар Томов: "Сиела" има по-големи логистични възможности от ЦИК
© Булфото
Слушай новината Слушай новината

Не намерихме достатъчно ай ти специалисти, които да сключат договор с ЦИК и да поемат тази отговорност. Това каза пред БНР Цветозар Томов, говорител на Централната избирателна комисия, като добави, че техническата поддръжка на машините за гласуване е ангажимент на "Сиела". "Ще има мрежа от техници и за всяка машина ще има техническо лице, което ще отговаря за изправността", обясни говорителят на ЦИК  и подчерта, че "една компания, която има като основен предмет на своята дейност извършването на такива услуги, има доста по-големи логистични възможности, отколкото ЦИК".

"Да, това е добре да бъде ангажимент на държавата. Не съм убеден, че подобна организационна задача може да бъде осъществена само от ЦИК, която има 15 члена и администрация от 20-ина човека. Става дума за дейност, която изисква ангажирането на няколко хиляди човека. Трябва да се търси решение за взаимодействие на повече държавни институции и най-вече Министерството на електронното управление", заяви Томов. 

По думите му ЦИК упражнява пълен контрол, за да гарантира сигурността на устройствата за машинно гласуване: "Всички машини се намират в един склад и достъп до него се разрешава само от ЦИК. Всяка дейност, която екипите на "Сиела" ще извършват с машините за гласуване, се контролира пряко от ЦИК".

ЦИК реши "Сиела Норма" да поеме дейностите по машинното гласуване

Томов обяви, че все още не е взето решение от Комисията за броя на избирателни секции в чужбина. Неговото очакване е те да са колкото са били на предишните избори: "МВнР имат ангажимент за изпращането на машините за гласуване в чужбина. Броят на машините ще е над 500 в секциите извън страната".

Цветозар Томов припомни, че ЦИК определя СИК извън страната по предложение на парламентарно представените партии и коалиции, а едно място е за човек, посочен от МВнР: "Секциите се създават със заповеди на ръководителите на дипломатическите и консулските представителства. МВнР командирова хората, които изпраща там. ЦИК упражняваме методически контрол и контрол по законосъобразност върху изборите". 

Над 400 машини се подготвят с демоверсия на софтуера за гласуване, за да бъдат използвани за организация на пробно гласуване, съобщи Томов.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
385 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2022.09.07 | 14:11

1
ТОВА ОЗНАЧАВА ЧЕ ИЗБОРИТЕ С МАШИННО ГЛАСУВАНЕ ЩЕ БЪДАТ ОПОРОЧЕНИ КАКТО НА ПОСЛЕДНИТЕ ИЗБОРИ.

Добави коментар

Водещи новини