Малка е вероятността секции в САЩ да останат без бюлетини за балотажа

  • 20 ноември 2021 09:38

  • 286
  • 0
Малка е вероятността секции в САЩ да останат без бюлетини за балотажа
© Булфото (архив)

В САЩ продължава доставянето на бюлетините за балотажа в неделя. Според източници на БНР „има много малка вероятност” някоя секция да остане без бюлетини.

Източниците поясниха, че към 21 часа източно време в петък (4 сутринта в събота българско) все още не са получени бюлетините в 3-4 от секциите - Орландо, Сейнт Луис, Солт Лейк Сити и „може би още една“ като бюлетините в Чикаго са дошли с дипломатически куриери.

Днес се очаква на среща ЦИК да обсъди резервен вариант в случай, че секции останат без бюлетини или машини, заявиха източниците.

През седмицата наши сънародници в САЩ изразиха притеснение, че бюлетините за балотажа може и да не стигнат навреме заради забавянето на куриерските услуги, породено от пандемията от Covid-19.

Бюлетини достигнаха до много от избирателните секции в това число и до някои от най-отдалечените на западния бряг. Все още обаче ги няма в Сейнт Луис, щата Мисури, който не е много далече от Чикаго.

Машините за вота в неделя вече пътуват към изборните секции

Координаторът на изборните доброволци в САЩ Даниел Дженев допуска резервен вариант в случай, че новите бюлетини не пристигнат и днес.

„ЦИК е направила прецедент. Днес са разрешили всички секции в Австралия и едната секция в Нова Зеландия - Крайстчърч, са им разрешили най-официално да гласуват с неизползваните бюлетини от 14 ноември. И секцията в Сен Луис разполага с бюлетините си от миналата неделя и могат да ги ползват, ако ЦИК им издаде специфично разрешение за тяхната секция за неделя“, каза той.

Промените в съставите на Секционните избирателни комисии обаче все още не навсякъде са одобрени от ЦИК.

Валери Зайцев
286 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини