Проф. Герджиков: Политическата, ценовата и здравната криза са свидетелство за провала на Радев и служебния кабинет

  • 25 октомври 2021 15:25

  • 851
  • 8
Проф. Герджиков: Политическата, ценовата и здравната криза са свидетелство за провала на Радев и служебния кабинет
©

Сегашният държавен глава Румен Радев и назначеният от него служебен кабинет търпят очевиден провал по две основни теми за обществото – здравната криза, чието овладяване беше пропуснато и бяха проспани много месеци, през които трябваше да се действа, и кризата в енергетиката с високата цена на тока. Тези два провала очерта на среща с граждани в Ловеч кандидатът за президент Проф. Анастас ГерджиковПроф. Анастас ГерджиковРоден е на 28 февруари 1963 г. в Кърджали. През 1982 г. завършва Националната гимназия за древни.

„И двата проблема съществуваха през лятото и още тогава беше ясно, че кризата ще се задълбочи през есента и особено през зимата. Тогава не бяха взети мерки от служебния кабинет, а този, който го назначи – президентът Румен Радев гледаше отстрани и не направи нищо, за да не се задълбочат проблемите. Напротив – повторно гласува доверие и назначи във втория служебен кабинет същия здравен, и същия енергиен министър. Кой тогава носи отговорност за тези два провала? Естествено това е Румен Радев и той не трябва да бяга от отговорност. Организирането на вчерашната среща, по време на предизборната кампания е опит да се демонстрират действия, но тези действия са крайно закъснели и щетите вече са нанесени“, заяви проф. Герджиков. Според него е необходима промяна на политиката и смяна на фигурите във властта, защото справянето с кризите изисква бързи и решителни мерки, а не губене на ценно време и панически действия постфактум.

Кандидатът за президент отбеляза, че въвеждането на зелените сертификати при нисък процент на ваксинирани със сигурност е постигнало един ефект – създало е напрежение и разделение в обществото. И че подобно решение би било подходящо за държава, в която ваксинираните са например 80 % от гражданите. „Със зелените сертификати управляващите се опитват да наваксат пропуснатото време и да задвижат провалената ваксинация през последните месеци. Това обаче можеше да се случи, ако превантивно бяха насочили усилията си да убедят хората в ползата от ваксините, както и да подготвят болниците за реакция при четвъртата вълна“, посочи проф. Герджиков. Той припомни също, че при актуализацията на бюджета по никакъв начин не е било отчетено рязкото покачване на цената на тока и не е предвидена помощ за бизнеса.

Проф. Герджиков: Ако бъда избран за държавен глава, основният ми приоритет ще бъде да отстоявам националния интерес

„Плодовете на бездействието на господин Радев берем днес и ще продължим да ги берем още дълго. Доколкото виждам, в обществото има почти пълен консенсус, че мерките, които предвижда служебното правителство по отношение на цените на тока са закъснели и няма да имат желания ефект. Аз също съм част от този консенсус.“, коментира проф. Герджиков.

В Ловеч кандидатът за държавен глава отбеляза също, че проблемът с политическата криза може да се реши, ако партиите в следващия парламент постигнат съгласие, за да работят в полза на обществото. Проф. Герджиков припомни, че когато преди месец е започнал да говори за обединение на всички български граждани около каузи и послания, са възприемали думите му като наивен идеализъм. През последните дни обаче подобни тези са започнали да отстояват и други кандидати в битката за президентския пост.

Проф. Герджиков отново заяви, че очаква Румен Радев на дебат. „Готов съм да сблъскаме тези и да говорим за това, което предлагаме и това, което беше пропуснато до момента, в удобно за Румен Радев време. Имам усещането, че Радев сякаш се страхува от дебат. Нямам обяснение защо това е така, военните не би трябвало да се страхуват да влязат в битка“, смята кандидатът за президент.

Проф. Анастас ГерджиковПроф. Анастас ГерджиковРоден е на 28 февруари 1963 г. в Кърджали. През 1982 г. завършва Националната гимназия за древни и Невяна Митева, заедно с Николай Нанков и Младен Маринов, както и всички кандидати от листата на коалиция ГЕРБ-СДС, разговаряха с граждани и културни дейци на Ловеч и посетиха катедралния храм „Св.св. Кирил и Методий“, средновековната крепост в града и музея „Васил Левски“. В програмата на кандидат-президентската двойка за днес са включени и срещи в Плевен и Долна Митрополия.

Последвайте канала на

Теодора Александрова
851 8

Свързани новини

Коментари 8

Добави коментар

2021.10.25 | 22:10

7
Герджиков е номер 1,а за Фуражката втори мандат след целия провал като президент е абсурд.Има достатъчно работа за бивши президенти,стига с тези рецитаторни сценки празнословие писани от дс рубашки ,че и в съюз с Прокопиев,е вредно за нацията.

2021.10.25 | 23:17

8
НОМЕР 1 ПРЕД БАНЯТА

2021.10.25 | 18:09

6
АБЕ НАМЕРИ СИ КОИ ДА ТЕ ИЗМАМДРЪСА И НЕ СЕ ЗАНИМАВАИ НА ТИКВАТА С ОБРЕЧЕНИТЕ БИТКИ. СЕГА ЦЯЛА БГ. РАЗБРА ЧЕ СИ ЛЯВА РЕЗБА

2021.10.25 | 16:41

5
МАЛИИЙ , И ТОЯ ПЛАШИ ПУТАРНИК СЕ НАПЪВА ДА НИ Е НОВИЯ ПРЕЗИДЕНТ

2021.10.25 | 16:40

4
Колкото и да плюете,няма да спечелите.А и езикът Ви е малко просташки.НЕ ставате за президент,но Бойко Ви набута много грозно между шамарите.

2021.10.25 | 16:23

3
ГНУСНО ПЕДЕРАСЧЕ
как

2021.10.25 | 16:12

2
как може един кабинет, който има мандат 2 месеца за организиране на избори да се провали???? как ги оценява тия работи гербжика??? и как може един професор да стане солташак на един еднокнижец????

2021.10.25 | 15:37

1
И като малък беше като карикатура в нгдек ,селско гейче с претенции но без пари

Добави коментар

Водещи новини