"Галъп интернешънъл": Трима от всеки четирима гласоподаватели настояват за сформиране на редовно правителство

  • 16 юли 2021 13:53

  • 103
  • 1
"Галъп интернешънъл": Трима от всеки четирима гласоподаватели настояват за сформиране на редовно правителство
© Google maps

Изследване на агенция "Галъп интернешънъл " показва, че всеки втори гласоподавател определя изборите на 11 юли като по-честни от предишните, а мнозинство от две трети подкрепя машинното гласуване.

Почти всеки втори гласоподавател определя отминалите на 11 юли избори като по-честни от преди, а силно мнозинство от около две трети подкрепя машинното гласуване. Трима от всеки четирима гласоподаватели настояват за сформиране на редовно правителство, като се регистрира значително колебание дали това ще се случи. Мандатът, който гласоподавателите дадоха в неделя, отчетливо е за премахване на модела на управление на ГЕРБГЕРБГЕРБ е дясноцентристка популистка, консервативна и проевропейска политическа партия в – над две трети от пълнолетните българи го декларират. Същевременно мнозинството не одобрява прибързването при обявения от Слави ТрифоновСлави Трифонов Станислав Тодоров Трифонов e български певец, телевизионен водещ и продуцент. Роден е в проект за правителство, а и самия му състав. Масовите желания са за правителство на партиите на промяната, независимо как точно ще бъде реализирано. Има предразположение и към някаква форма на „продължение“ на служебния кабинет.

Политолог: Ние се отнасяме към политиците като гащи за еднократна употреба

Технологията на току-що отминалите избори се одобрява, макар мнозина да са останали недоволни от резултата на своята партия. На въпрос за честността на изборите, преобладаващите мнения са положителни. 48,5% смятат, че изборите са били по-честни от преди, 27,9% – същите като преди, а за по-нечестни ги намират 9,3%. Машинното гласуване явно е сработило, според общественото мнение. Близо две трети го одобряват. Явно мнозина са очаквали на тези избори по-добро представяне от партиите си – затова и 56,2% от запитаните не са доволни от резултата на изборите, а 29,2% са доволни.

Българите все повече очакват правителство, но липсва сигурността, че ще го има. 75,6% избират опцията „правителство“, пред опцията „нови избори“ (15,6%). В същото време обаче липсва сигурност, че парламентът ще успее да състави правителство. 47,5% предполагат, че той няма да успее, а 39,9% – че ще успее. Останалите се колебаят. Данните показват ръст на очакването за правителство, в сравнение с предишни други сондажи на „Галъп интернешънъл болкан“.

Сн. Галъп

Премахването на досегашния модел на управление явно се одобрява и се очакват варианти на управленски конфигурации около всички протестни партии. Важно е моделът на управление на ГЕРБГЕРБГЕРБ е дясноцентристка популистка, консервативна и проевропейска политическа партия в никога да не се повтори, съгласяват се 71,5% от запитаните, докато 20,2% не смятат, че е проблем, ако този модел се повтори. При това положение, закономерно предпочитанията са за правителство, формирано около т.нар. партии на протеста. На директен въпрос дали не би било добре служебното правителство под някаква форма да остане, 62,5% биха одобрили, а 32,1% не биха одобрили. Останалите се колебаят.

Заявката на Слави ТрифоновСлави Трифонов Станислав Тодоров Трифонов e български певец, телевизионен водещ и продуцент. Роден е в за кабинета на Николай ВасилевНиколай ВасилевНиколай Василев Василев е български политик от Националното движение „Симеон се оценява като неубедителна. 68,7% не одобряват обявата на Слави ТрифоновСлави Трифонов Станислав Тодоров Трифонов e български певец, телевизионен водещ и продуцент. Роден е в преди свикването на парламента. 24,8% одобряват. Николай ВасилевНиколай ВасилевНиколай Василев Василев е български политик от Националното движение „Симеон не е одобряван от 56,9%, а е одобряван от 23,4%. Останалите се колебаят. Очевидно, изтеглянето на Василев е благоприятна за Трифонов стъпка. 50,4% обаче не одобряват като цяло предложеният състав, а 26,7% го одобряват. Останалите се колебаят.


Данните са от независим телефонен сондаж сред 816 души. Изследването е проведено в периода 14-16 юли. Абсолютната максимална грешка е ±3,5% при 50% дялове. 1% от извадката се равнява на около 55 хил. пълнолетни българи.

Мая Йорданова
103 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2021.07.16 | 23:53

1
Напротив,за касиране на фалшивите избори сме.

Добави коментар

Водещи новини