8528 души са гласували в района на Истанбул

  • 11 юли 2021 21:12

  • 894
  • 0
8528 души са гласували в района на Истанбул
© Булфото архив

8528 души са гласували в района на Истанбул, всички секции там затвориха точно в 20 часа. В „Авджълар“ разпечатването на последните протоколи от машините премина без проблем. Всички секции в Истанбул затвориха точно в 20:00 часа.

В „Авджълар“ разпечатването на протоколите от машините мина без никакъв проблем. В едната секция на първо място е ДПСДПСДвижението за права и свободи (ДПС) е центристка политическа партия в България, ползваща се с с 304 гласа, следвано от коалицията ГЕРБ-СДССДССъюзът на демократичните сили (СДС) е българска дясна политическа партия, наследник на с 29 гласа и БСПБСПБългарската социалистическа партия (съкратено БСП) е за България с 13. Във втората секция в „Авджълар“ 275 са гласували за ДПСДПСДвижението за права и свободи (ДПС) е центристка политическа партия в България, ползваща се с, за ГЕРБ-СДССДССъюзът на демократичните сили (СДС) е българска дясна политическа партия, наследник на – 23, а за БСПБСПБългарската социалистическа партия (съкратено БСП) е за България - 7, предаде БНР.

Рекордно ниска избирателна активност в Турция

По-рано днес изборната обстановка в Турция се успокои след решението на ЦИК, че декларациите, които гласуващите в чужбина подават, ще бъдат признавани, независимо къде са попълнени и подписани. По-рано днес застъпник на една от партиите провокира напрежение в една от секциите в Истанбул, тъй като, според него, попълването на декларациите извън помещението означава неправомерно изнасяне на изборни книжа. Заради същия проблем в секция в Бурса се стигна до пререкание и намеса на полицията. 5400 са гласувалите на днешния парламентарен вот български граждани в Истанбул, сочат данните към 16:00 часа.

В двете секции в Авджълар към 17:00 часа гласувалите са 637. Изборният ден в Турция започна с напрежение при попълването декларациите за гласуване в чужбина. Група, която се определя като доброволческа, оповести, че има нередности по време на вота.

По обяд ЦИК излезе с решение, което Министерството на външните работи разпрати спешно до всички дипломатически и консулски представителства и то гласи, че декларацията може да бъде попълвана навсякъде извън секцията, но подписът се полага пред членовете на СИК. Това очаквано успокои ситуацията. Иначе вотът с машини тук тече бързо и гладко.

В квартал "Гюнешли" в Турция в двете секции се гласува само с хартиени бюлетини. Опашката там обаче беше доста по-малка. Изборният ден продължава до 20.00 часа. Декларациите за гласуване в чужбина ще се приемат, независимо от това къде са попълнени. Те обаче следва да бъдат подписвани пред членовете на СИК.

От Министерството на външните работи съобщиха, че са получили писмо от ЦИК, с което комисията уведомява, че с протоколно решение от днес е приела декларациите по чл. 33, ал. 2 от Изборния кодекс – Приложение № 22-НС от изборните книжа, да бъдат приемани, независимо от това къде са попълнени и подписани от избирателите. МВнР е уведомило за това решение в спешен порядък всички дипломатически и консулски представителства, които да разпространят информацията и до секционните избирателни комисии извън страната.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
894 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини