Политолог: Нямаме достатъчно гаранции, че машинният вот може да бъде напълно защитен

  • 30 юни 2021 13:03

  • 409
  • 3
Политолог: Нямаме достатъчно гаранции, че машинният вот може да бъде напълно защитен
© bulphoto (архив)

"Въвеждането на машинното гласуване има един основен проблем в света, това е доказано, че увеличава недоверието в изборния процес". Това заяви пред БНР политологът и изборен експерт Даниел Стефанов и уточни, че политиците в България не са си дали сметка за това.

Той сподели, че вярва, че няма по-честен избор от този, проведен с хартиени бюлетини.

Само 27.76% избирателна активност в Благоевград, ще има балотаж

"Нямаме достатъчно гаранции, че машинният вот може да бъде напълно защитен. Основният проблем е, че българската държава няма капацитета да контролира целия процес, българската администрация няма контрол върху изборния процес - върху софтуера и хардуера на машините. Говорим за сертифициране на машините, но в България никога не е имало одитиране на машините, защото това означава проверка на целия процес по инсталиране на софтуера, доставка на машините в секционните комисии и проверка на място - това никога не е правено и сега няма да бъде направено. Разчитаме на няколко технологични доказателства, подадени от фирмата доставчик, че машините не могат да бъдат манипулирани, това е по-скоро надежда, че изборът няма да бъде манипулиран", обясни политологът.

Политологът изрази очакване изборите на 11 юли да бъдат честни, открити и сравнително добре организирани, но коментира:

"България направи въвеждането на машините за гласуване по начин, който вероятно би бил абсолютно неприемлив за нормалния свят. Всички добри практики, които са заложени в един процес на внедряване на технологии, в България бяха нарушени", каза Стефанов.

По думите му изборите у нас винаги са трудно организирани, но са успешни единствено заради индивидуалните усилия на отделни хора в институциите.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
409 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
що

2021.06.30 | 13:17

3
що на хартиения вот какво му е защитеното???
Иво

2021.06.30 | 13:09

2
Над 2 милиона българи избраха на изборите през април да гласуват с хартиена бюлетина. Това право им бе отнето от Има такъв народ, БСП, Демократична България и Изправи се! Мутри, вън! Тези партии съвсем целенасочено отвратиха с поведението и абсурдния си Изборен кодекс огромна част от българския народ. Целта им е една - да спечелят служебно предстоящите парламентарни избори и да разчистят пътя на Румен Радев към втори мандат.
Mitaka

2021.06.30 | 13:08

1
Още един шамар за служебния кабинет на Мунчо Радев: В доклада си наблюдателите от ОССЕ поставят „под въпрос капацитета“ на новата Централна избирателна комисия за „ефективно“ провеждане на „предвиденото по закон“ машинно гласуване.

Добави коментар

Водещи новини