Румен Ненков: Машините не са гаранция за честността на изборите

  • 05 май 2021 08:20

  • 1081
  • 5
© Кадър - Нова телевизия

"Големият проблем е задължителното машинно гласуване, защото има места, на които ще се гласува само с хартиени бюлетини. В малките секции, в домовете за възрастни, в болничните заведения и т.н. Считам, че имахме добър опит избирателят сам да реши как да гласува", каза бившият конституционен съдия Румен Ненков по Нова тв.

"При положение, че така или иначе ще се отпечатат достатъчно хартиени бюлетини за резерва, защо трябва задължително да се гласува машинно?", попита той.

Според него и в двата случая хартиен носител влиза в урната. 

Президентът връчва днес третия мандат на БСП

"Машината фактически трябва да помага на гражданите.  Единствената полза от машината е, че тя не приема недействителни бюлетини. Най-голямата изборна манипулация се нарича "Костинброд". Който се интересува, трябва да прочете решението на КС. Сега продължават с евтини трикове, че машинното гласуване е гаранция за честността на изборите - това не е вярно", каза още Ненков. 

По думите му етиката на изборите изисква да не се правят промени в изборното законодателство в последния момент.

"Истината е, че ЦИК не решава въпроса с установяване на изборния резултат", обясни той.

Последвайте канала на

Novini.bg
1081 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар
Бай Ставри-Софийския затвор

2021.05.31 | 10:11

5
Щом тикваците герббави надават вой- значи се върви в правилна посока- ГРОБ на боклука, Жиппко Бибиттков при мен, на топло.
Така е глупако

2021.05.05 | 08:52

2
Гарант за изборите е ЦИК без Тикви, министерски съвет, който няма да агитира за партията на тиквака-премиер, медии, които няма да заливат избирателя с помия и повръщано от държавната жибка и мангусти, които няма да "гласуват" виртуално само с личните карти.

2021.05.05 | 11:17

4
И без теб боклуко

2021.05.05 | 10:27

3
Вижте само видео в Холандия как хакери обработват изборните машини. Те го отмениха. Защо великата германска демокрация отмени машините през 2008? Машините не гарантират публичността и прозрачността на вота, обикновения гражданин няма софтуерна грамотност от къде ще знам че няколко техници ми казват истината?! Голям проблем ще има!

2021.05.05 | 08:45

1
от 2 години ....точно като започнаха да прибират на топло айдуците и да ги подкарват към съда на България(Цв.Василев, Арабаджиеви, Стайкови, Черепа, Баневи и др) не може да ги наречем олигарси, защото са си едни обикновенни айдуци, се започна едно активно мероприятие срещу Борисов наречено ЛЪЖА ....т.е олигарсите имат медии(бТВ, бсп ТВ, 7/8 ТВ) онлаин медии, радио и впрегнаха усилия за компромати(снимки с шкафчета, кюлчета, пищови и др) създаде се протестно движение, БСП/ДПС и техните мутри Има Такъв Народ, Демократична Бълария, Изправи се, то не бяха къщи, сметки и нищо не се доказа,защото беше ЛЪЖА, но хората се хванаха и започна масовото плюене(то си стана мода даже) по Борисов и правителството! Едничката цел на гореспоменатите айдуци е КРАЖБАТА ...ДА ВЗЕМАТ ВЛАСТТА ЗА ДА БЪДАТ ОПРАВДАНИ И ОТНОВО ДА ГРАБЯТ!!!! това ли искаме уважаеми граждани ????

Добави коментар

Водещи новини