Доц. Борис Попиванов: Това е вот против 44-тото НС

  • 04 април 2021 20:06

  • 828
  • 0
Доц. Борис Попиванов:  Това е вот против 44-тото НС
© Кадър БНТ

Трябва да изчакаме официалните данни от ЦИК. Важно е колко партии прескачат бариерата. Не можем да определим коя е втората политическа сила. Има неизвестни и за състезанието между Демократична България и ДПС. Това заяви доц. Борис Попиванов от "Галъп" в изборното студио на БНТ.

Според него избирателната активност е много по-висока от очакваната: "Това е вот против 44-тото Народно събрание. Всички политически сили получават по-малко в сравнение с 2017 година".

Протестният вот е разпилян – не е хомогенен и не можем да кажем, че има единна посока, в която се е насочил, заяви доц. Попиванов.

Боряна Димитрова от "Алфа рисърч" каза, че имат значение гласовете от чужбина. При седемпартиен парламент ще има различно разпределение на мандатите, които сега се прогнозират.

Димитрова коментира, че една от големите въпросителни е била избирателната активност. Ако имаме относително ясна проекция на броя гласове, вероятно ще имаме около 3 150 000 - 3 180 000 участвали в изборите, посочи тя. И коментира, че има много ясно видима мобилизация от страна на "Има такъв народ" и на "Демократична България". Ако "Изправи се! Мутри вън!" прескочи бариерата, както има високи шансове, това означава една голяма част от протестния потенциал да бъде в парламента, отбеляза Димитрова.

Социолог: 6 или 7 политически партии влизат в следващия парламент

Според нея ГЕРБ не биха се коалирали с БСП. Математическите мнозинства не са политически. Към момента този тип коалиции не ми изглеждат реалистични. Или някой трябва да направи неприемливи компромиси, или парламентът ще има кратък живот, заяви тя.

Не е важно кой с кого ще се коалира, а какъв ще характерът на тези коалиции и как те ще бъдат представени, каза доц. Борис Попиванов.

Последвайте канала на

Novini.bg
828 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини