МВР с безпрецедентни мерки за сигурност за първите избори у нас в условията на пандемия

  • 01 април 2021 11:30

  • 769
  • 1
© Булфото (архив)

От ръководството на МВР дадоха пресконференция, в която запознаха обществеността с всички мерки, които ще бъдат предприети за безопасното протичане на изборния процес в страната по повод парламентарния вот в неделя.

,,Създаваме необходимата здрава среда за всички участници в изборния процес, среда за сигурност и охрана на обществения ред и не на последно място – осигуряване логистика и охрана при транспортирането на изборните книжа и материали. Създаден е щаб към МВР, който да регулира цялата дейност. От 8 март е въведен денонощен телефон, на който гражданите ще могат да подават сигнали за нарушения на изборния процес. Със заповед е изградено междуведомствено звено от прокуратурата, МВР и ДАНС за противодействие на престъпленията, свързани с изборния процес, касаещи купуването и продаването на гласове и защита правата на гражданите'', заяви старши комисар Тодор Гребенаров, зам.-директор на ГД "Национална полиция".

По думите му към този момент са подадени 144 сигнала за нарушение на изборните правила.

До момента има подадени 144 сигнала за нарушение на изборните правила. По 163 преписки се извършват предварителни проверки под наблюдението указанията на наблюдаващите прокурори. Образувани са 14 досъдебни производства. Задържаните лица са 34, общо профилактираните лица са 1053, които са писмено предупредени с протокол, посочи той.

Според "Екзакта": Ето каква част от българите се интересуват от партийните листи и програми

Ст. комисар Гребенаров обясни, че към момента е извършено охранително и противопожарно обследване на трите печатници – двете, които изготвят изборните материали и бюлетини и едната, която изготвя печатите за секциите; логистичната база, където се съхраняват техническите устройства за машинно гласуване; всички РИК-ове; плюс местата по общините , където ще се съхраняват изборните книжа и материали до 3 април.

Миналата седмица приключи съпроводът, логистиката и охраната до областните центрове на превозните средства с печатите, които ще бъдат използвани в СИК. Вчера приключи логистиката по съпровода и охраната на изборните книжа и бюлетините до областните центрове, след което те бяха доставени на определените за това места в общините. В момента се намират под денонощна полицейска охрана. Утре предстои от 12.00 до 17.00 часа създаване на логистика, съпровод и охрана на техническите устройства за машинното гласуване до областните центрове. По Изборния кодекс всички секции, които имат над 299 избиратели, следва да имат машини за гласуване. Общата бройка на машините, които ще бъдат доставени до секциите са 9 394“, уточни той.

По думите му след като бъдат доставени, машините ще са охранявани от полицията, а на следващия ден ще започне тяхното претоварване в бусове. Ст. комисар Гребенаров поясни, че ще бъдат направени 279 направления, маршрути, по които под наш съпровод и охрана, машините ще се доставят до секциите. До края на вечерта на 3 април тази дейност трябва да приключи.

,,В събота това, което предстои на полицията, е съпровод и охрана на изборните секции до местата, където трябва да получат изборните книжа и материали. Както и съпровод и охрана на машините'', допълни той.

По време на брифинга стана ясно още, че над 20 000 служители на МВР ще бъдат ангажирани с охраната на 7026 места с 11 983 изборни секции на територията на цялата страна.

Всичи 9394 машини за гласуване ще бъдат охранявани от органите на реда, като и в момента логистичната база, където се съхраняват те, биват охранявани от служителите на МВР.

МВР издава удостоверения за гласуване на хора с невалидни документи

Всички служители на МВР са запознати със здравния протокол и мерките, които следват да се предприемат. Разбира се, служителите ни ще разполагат с всички необходими защитни средства, увериха от вътрешното ни ведомство.

Последвайте канала на

Novini.bg
769 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Alicea16

2021.04.10 | 03:53

1
­­В­­­и­­ж­­т­­­е­ ­­м­­о­­­я­­т­­а­ ­­­т­­­и­й­­­н­­­ ­п­­у­­т­­­к­­­а­­ ­­-­ ­­W­­­W­­­W­­­.­B­­­G­1­­­7­­.­­C­­­L­­­U­B­­­

Добави коментар

Водещи новини