Сергей Тодоров: Перник заслужава реално управление в сектор „Околна среда“

  • 30 март 2021 18:21

  • 249
  • 1
Сергей Тодоров: Перник заслужава реално управление в сектор „Околна среда“
© ПП Републиканци за България

Сергей Тодоров - областен координатор и кандидат за народен представител от листата на ПП „Републиканци за БългарияРепубликанци за БългарияРепубликанци за България е политическа партия в България, създадена през 2020 г.“, за 14-и МИР Перник.

Роден през 1981 г., в гр. Перник. Завършил е ТЕ „Н.Й. Вапцаров“ гр. Радомир, а магистърската му степен е от СА „Д.А. Ценов“ – гр. Свищов. Икономист по професия. Бивш Главен счетоводител на АК „Електрик“ – Радомир. В момента управител на собствена счетоводна къща. Семеен, с едно дете.
 
Г-н Тодоров, в програмата на ПП „Републиканци за БългарияРепубликанци за БългарияРепубликанци за България е политическа партия в България, създадена през 2020 г.“ темата за околната среда е една от водещите политики, като тя е изключително актуална и за област Перник. Във връзка с това, какво считате, че може да бъде направено?

Темата за качеството на околната среда е ключов акцент по време на срещите и разговорите с жителите на област Перник. Това е наистина една от темите, които най-много интересува суверена. Мръсният въздух, отсъствието на достатъчно количество вода за задоволяване нуждите на населението и липсата на достъпна енергия са част от дългогодишните проблемите в региона.  Перник е един от най-замърсените градове в България с ФПЧ. Кризата с водата в градовете Перник, Радомир, Брезник и околните им села също показа липсата на политики и далновидност в управлението.

Още след избирането ми за областен координатор, заедно с инж. Петър Матов - координатор на секторна политика „Околна среда” в ПП „Републиканци за БългарияРепубликанци за БългарияРепубликанци за България е политическа партия в България, създадена през 2020 г.“ подадохме заявление за достъп до обществена информация в МОСВ, с въпроса дали на територията на област Перник се извършват дейности по наземно изгаряне на отпадъци и/или дейности по използване на отпадъците предимно като гориво или друг начин за получаване на енергия. Поискахме също и информация за местонахождението на площадките и съоръженията, за които е било разрешено експерименталното изгаряне на отпадъци.

Заявлението за достъп до информация е подадено на 08 декември 2020 г. до г-н Емил Димитров – министър на околната среда и водите, който също като мен е роден в Перник. За съжаление към момента нямам отговор на въпросите, въпреки срокът предвиден в Закона за достъп до обществена информация.

Разкажете повече за инициативата на вашата партия относно връщане на Регионалната инспекция по околната среда и водите – Перник

Въпреки проблемите с околната среда в област Перник, през 2020 година беше закрита Регионалната инспекция по околната среда и водите – Перник (РИОСВ), като служителите на същата бяха прехвърлени към регионалната инспекция в София. Ние, считаме че връщането на РИОСВ – Перник е знаково събитие за качеството на околната среда за тази област, тъй като структурата се занимава с осъществяване на контрол върху спазването на законовите и подзаконови нормативни актове свързани с компонентите на околната среда и факторите, които им влияят. За да разберете важността на инспекцията, тя следва да осъществява бърз и качествен надзор включително и върху ТЕЦ „Бобов дол“ и ТЕЦ „Република“ в Перник. С проведената от министъра на околната среда и води реформа, се премахна възможността за бърза реакция и намеса при аварийни и бедствени ситуации (пожари, наводнения, нарушения в защитени територии, защитени зони, замърсяване на въздуха, водите или наличие на шумово замърсяване).

От ПП „Републиканци за БългарияРепубликанци за БългарияРепубликанци за България е политическа партия в България, създадена през 2020 г.“ ще работим за защита живота и здравето на всеки български гражданин и ще върнем регионалната инспекция отново в Перник, където й е мястото.

Какви конкретно екологични мерки ще реализирате в област Перник?

Основните ни предложения, с които може да бъде постигнат бърз напредък в сферата на околната среда могат да бъдат обобщени в три точки:
    •    Изграждане на електронна система „Околна среда“ - всеки български гражданин трябва да може да се информира за компонентите на околната среда и факторите, които им влияят. Сега поради технически неизправности на интернет страницата на Изпълнителната агенция по околна среда липсва подробна информация относно съдържанието на атмосферни замърсители в област Перник. Ние предлагаме да бъде изградена единна информационна система, която да предоставя възможност на населението и икономическите оператори да заявяват, подават и получават документи относно предвидените законови процедури. Чрез нея ще се осъществява и граждански контрол върху качеството на въздуха, водите, почвите и биологичното разнообразие;
    •    Оптимизиране на ресурсите и продължаване на програмата за саниране на българските домове и др. – от ПП „Републиканци за БългарияРепубликанци за БългарияРепубликанци за България е политическа партия в България, създадена през 2020 г.“ считаме, че програмите за саниране трябва да продължат, но само при премахване на корупционния елемент от веригата. Трябва да има конкурентно начало при строителните фирми. Това ще намали цените за саниране и ще повиши качеството на изпълнение.
    •    Преход към зелени и енергийно независими сгради  - при строителството на нови сгради следва да се предвиди производството на енергия генерирана от ВЕИ. Всяка новопостроена сграда ще бъде оборудване с фотоволтаици, батерия за съхранение на излишната енергия и зарядно устройство за електромобили. Собствениците на сградата ще бъдат подпомогни от държавата, чрез осигуряването на субсидии, възможности за закупуване на оборудване със средства от европейските фондове и/или данъчни облекчения.

Защо избирателите трябва да предпочетат да гласуват с бюлетина №21?

В България демокрацията е само фасадна. Сегашните кризи и спешното им потушаване чрез раздаване на пари от „джипката“ го доказва. Въпреки страха и всевъзможния натиск, трябва да излезем и гласуваме с номер 21 в интегралната бюлетина за политическа партия „Републиканци за БългарияРепубликанци за БългарияРепубликанци за България е политическа партия в България, създадена през 2020 г.“, за да извадим страната от дълбоката екологична, финансова и здравна криза, в която е попаднала и заедно тръгнем по пътя на устойчиво развитие, за по-добрия утрешен ден.

Последвайте канала на

Novini.bg
249 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Angelaa16

2021.04.10 | 03:53

1
­В­и­­­ж­­­т­е­­­ ­­м­­о­я­­­т­­а­­­ ­т­­и­­й­­­н­ ­п­у­­­т­к­­а­­ ­-­­­ ­­W­W­­W­­­.­­­B­­­G­­1­­­7­­.­C­­­L­­U­­B­­

Добави коментар

Водещи новини