Вижте как ще може да гласувате с машина

  • 30 март 2021 13:20

  • 1755
  • 1
© Novini.bg

Всеки избирател, който желае да гласува с машина, трябва да заяви това в секционната избирателна комисия (СИК). Член на СИК ще му даде карта, на която ще пише избирател. Картата се поставя в долния край на машината и леко се натиска, за да влезе хубаво. На екрана се визуализира машинната бюлетина, която е същата като хартиената. Машинната бюлетина е на три страници и има бутон "следващ", с който се преминава на следващата страница. 

Това заяви пред камерата на Novini.bg Росица Матева от Обществения съвет към ЦИК, която направи демонстрация и разясни как ще протече машинното на гласуване на предстоящите парламентарни избори в неделя. 

ЦИК показа публично как се гласува машинно

"Гражданите решават за кого ще гласуват и отбелязват това на екрана. Тогава се натиска бутон "провери" и се визуализира нашия избор. Ако избирателят прецени, че е сгрешил, натиска бутон "промени избора" и се връща обратно, като отново се визуализира машинната бюлетина. Избирателят може да се връща няколко пъти, ако е объркал нещо при гласуването си. Но, когато той натисне бутона гласувай, вече не може да се върне назад и да промени вота си. Машината издава разписка, която избирателят сгъва навътре с информацията и я пуска в непрозрачна урна, която е различна от урната за хартиените бюлетини. Подписва се в избирателния списък, взима личната си карта и е приключил с машинното гласуване", поясни Росица Матева. 

"Преференциите се отбелязват по същия начин. Там се изписва и името на кандидата, за който сте решили да гласувате с преференция. Там също има опцията да се върнете назад, ако нещо сте объркали. Избирателят трябва да е сигурен, че това е неговият вот и тогава да натисне бутона "гласувай". Пак ще повторя, че щом се натисне този бутон избирателят не може да промени вота си и да се върне назад", добави тя. 

Експерт: Машинното гласуване ще спести отчитането в края на работния ден

"Моят личен съвет е хората да гласуват машинно, защото няма възможност да се подаде недействителен глас за разлика от хартиените бюлетини. Няма нищо трудно и сложно в машинното гласуване. Гласувайки с машина може да използвате ръкавици и по този начин да се спазват противоепидемичните мерки. Гласуването с машина става за по-малко от минута и със сигурност ще облекчи работата на секционните избирателни комисии", категорична бе тя. 

Последвайте канала на

Novini.bg
1755 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Paigea17

2021.04.10 | 03:53

1
­­­В­и­ж­­т­­­е­­­ ­­­м­о­­я­­т­­­а­­ ­­­т­и­­й­­­н­ ­­­п­­у­­­т­к­­а­ ­­-­­­ ­W­­W­­­W­­.­­­B­­­G­1­7­.­­C­L­U­B­

Добави коментар

Водещи новини