ЦИК показа публично как се гласува машинно

  • 19 март 2021 14:39

  • 817
  • 1
ЦИК показа публично как се гласува машинно
© Снимки: Булфото

Публична демонстрация на машинно гласуване организира Общественият съвет към Централната избирателна комисия. Тя бе направена в столични големи търговски обекти.

За да гласува с машина на предстоящия парламентарен вот на 4 април, гласоподателят ще получи на място уникалната магнитна карта. Тя се получава от Секционната избирателна комисия срещу представяне на лични документи.

Картата се поставя в слота на машината, за да започне гласуването. Изчаква се около 5-6 секунди, след което се зарежда бюлетината в електронен вариант, която е в три страници. След гласуване излиза разписката, която показва, че е упражнено правото на вот за парламентарните избори. Тази разписка се сгъва и се поставя в непрозрачна урна, която няма нищо общо с урните, предназначени за хартиените бюлетини. По-малко от минута отнема гласуването, уточнява БНТ.

Може да има проблем с протоколите за изборите, предупреди шеф на РИК-София

"Техническата изправност на машинното гласуване ще бъде гарантирана, след като приключи проверката на съответствието на типа устройство с изискванията на Изборния кодекс, което се извършва от Държавна агенция "Електронно управление" и двата института по метрология и по стандартизация. Ние там също ще наблюдаваме този процес", каза председателят на обществения съвет към ЦИК Росица Матева.

 

Последвайте канала на

Novini.bg
817 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Alexisa21

2021.04.10 | 03:55

1
­­­В­­­и­ж­т­­­е­ ­­­м­­о­­­я­­т­а­­­ ­­­т­и­й­н­­­ ­­­п­­­у­т­к­­­а­ ­-­ ­­W­­W­­­W­­­.­­B­­­G­­1­7­.­­C­­­L­­U­­B­­­

Добави коментар

Водещи новини