Независимо от избирателната активност, ГЕРБ печели изборите според проучване

  • 30 март 2021 10:11

  • 9609
  • 71
Независимо от избирателната активност, ГЕРБ печели изборите според проучване
© Булфото (архив)

Непосредствено преди парламентарните избори на 4 април "Барометър България" проведе телефонно проучване сред 888 пълнолетни български граждани. В динамичната обстановка на нарастващи случаи на COVID-19, увеличаваща се смъртност и двуседмичен локдаун към периода на проучването 35% от анкетираните заявяват категоричното си желание да отидат до урните в изборния ден – малко повече от активността на последните избори за евродепутати, формирана единствено от твърдите ядра на политическите сили.

Проведеното от социологическата агенция проучване очерта и значителен дял на колебаещи се избиратели, които могат да повлияят на резултата, в случай че стигнат до урните. Решението им ще бъде повлияно от редица фактори в изборния ден, като най-значим от тях очаквано е ситуацията с разпространението на COVID-19. Доколко сегашният пик на пандемията ще бъде овладян в следващата две седмици, дали и по какъв начин ограничителните мерки ще бъдат удължени, дали ще напредне процесът на ваксинация – това са фактори, които със сигурност ще очертаят избирателната активност на предстоящите парламентарни избори. Може да се каже, че решението на всеки избирател ще бъде много повлияно и от субективни фактори – личен или близък сблъсък с вируса, необходимост от пътуване, за да се гласува – ако адресът е в друго населено място, метеорологични условия. В случай че колебаещите се избиратели все пак стигнат до урните могат да се очертаят няколко тенденции как това ще повлияе на резултатите.

Ще гласувате ли на изборите на 4-ти април?

За кого ще гласувате?

Въпросът е зададен както на заявилите, че категорично ще гласуват, така и на двете групи колебаещи се – ако все пак решат да стигнат до урните. Това идентифицира три сценария в зависимост от избирателната активност.

Дори и при сценарий с ниска избирателна активност водещи позиции ще има ГЕРБ с подкрепата на 32% от анкетираните. При повишаване на активността партията ще подобри резултата си с потенциал да достигне 35,7%, привличайки както част от избирателите, които през последната една година се бяха отдръпнали от тях, така и вота на тези, които гласуват за победителите – присъстващи във всички избори.

БСП запазват второто си място с 21,0% при 34,8% гласуващи избиратели,като е малко вероятно да увеличат този процент, привличайки колебаещи се гласове в левия сектор, на фона на вътрешните им противоречия и проблеми с местните структури в големи градове като Пловдив, Варна, София.

Има ли проблеми в подготовката на изборите зад граница?

За ДПС гласовете от Турция са решаващи. При ниска избирателна активност те са трети с 8,7% твърда подкрепа, разчитайки изцяло на своя традиционен електорат. Голямата неизвестна при вота за тях е доколко ще се активизират техните гласоподаватели в Турция. Независимо от този фактор, за ДПС повишаване на избирателната активност няма да означава повече гласове, защото те не разчитат на колебаещи се и в зависимост от общия брой гласували те може да отстъпят третото си място в резултатите.

Относително изравнени са позициите на новия „играч“ „Има такъв народ“ и ВМРО – както при ниска избирателна активност, така и от гледна точка на потенциал да спечелят гласове в последния момент.

8,4% заявяват желанието си да гласуват за „Има такъв народ“. Макар и отскоро на политическата сцена, разчитащи само на популярността на основателя си и рискуващи с липсата на каквато и да е предизборна кампания, те имат потенциала да „оберат“ значителен дял от протестния вот, както и вота на тези, които искат да гласуват, но твърдят, че няма за кого. При значително повишаване на активността те биха могли да реализират до 10,2%.

ВМРО от години имат утвърдено ядро от последователи в патриотичния сектор, които консолидират след разпада на „Обединени патриоти“ и отслабването на останалите формации, борещи се за гласовете на този дял избиратели. При избори в момента категорична подкрепа за партията заявяват 8,1% от анкетираните. Позициите на формацията пред избирателите ѝ допълнително се засилват на фона на противоречията с Република Северна Македония по повод еврочленството ѝ и резолюцията на Европейския парламент. ВМРО е една от формациите с потенциал да привлече още гласове извън традиционния си електорат. Трябва да се има предвид, че те са едни от малкото при тези избори с активна кампания и послания, като за разлика от други политически сили могат да се похвалят с изпълнение на изборните си обещания. Подкрепата за партията може да нарасне до 9,6% с нарастване на активността.

Осигурени са 87 000 бюлетини за предстоящите избори

"Демократична България" успяват да задържат основния дял от привържениците си и при ниска избирателна активност ще участват в следващия парламент с реализирани 5,8%. Повече гласуващи пред урните обаче може да им изиграят лоша шега, тъй като се борят за гласове в един и същи политически сектор с още няколко формации, а фокусът и посланията им са тясно ограничени до определен сегмент - жители на големите градове с десни либерални убеждения и относително висок социален и икономически статус. Повишаване на избирателната активност може да свие резултата им до 3,9% и да постави на кантар участието им в следващото Народно събрание.

Формацията „Изправи се бг. Мутри вън!“ събират част от протестния вот, но е малко вероятно да прескочат изборната бариера независимо каква ще е избирателната активност.

С оглед динамичната пандемична обстановка, която е от водещо значение за изборната активност агенция Барометър България представя и три модела на прогноза за вота на 4 април.

Прогнозата е базирана както на данните от настоящето проучване така и на предходните преди пиковото развитие на пандемията.


Характеристики:
Период на провеждане на изследването: 24-28.03.2021г.
Методология: Количествено проучване
Представителност: населението на България с избирателни права
Обем на извадката: 888 души на възраст над 18 г.
Методика: Стратифицирана квотна извадка по признаците възраст и пол

Метод: Телефонно интервю
Финансиране: Собствено

Последвайте канала на

Novini.bg
9609 71

Свързани новини

Коментари 71

Добави коментар

2021.05.29 | 09:56

70
Борисов и ГЕРБ ще бъдат изхвърлени от политическия живот на Българи , заради извършени множество престъпления от криминален и финансов характер ! 0 % !

2021.05.29 | 09:58

71
На тези които правят такива манипулативни " проучвания " трябва да им се забрани дейността !
Gloriaa19

2021.04.10 | 03:53

69
­­­В­­­и­­­ж­­т­­е­ ­м­о­я­­т­а­­ ­­т­и­­й­н­­­ ­­­п­­­у­­­т­­­к­­­а­­­ ­-­­­ ­­­W­­­W­­W­­­.­­B­G­­1­­7­­­.­C­­L­U­B­
a

2021.03.30 | 20:54

68
ГЕРБ с близо 8% пред БСП, 4 дена до изборите. ГЕРБ печелят за сетен път и Борисов ще управлява още четири години. Да живее България !!!Мисля че, избирателите и този път пак ще се консолидират около подкрепата за Герб, защото узрелия демократ-народът прави разлика между думи и свършена работа!
a

2021.03.30 | 20:54

67
ГЕРБ с близо 8% пред БСП, 30 дена до изборите. ГЕРБ печелят за сетен път и Борисов ще управлява още четири години. Да живее България !!!Мисля че, избирателите и този път пак ще се консолидират около подкрепата за Герб, защото узрелия демократ-народът прави разлика между думи и свършена работа!
David Alfandari

2021.03.30 | 20:53

66
Сега е времето на Бойко Борисов. Този човек е нужен на историята и тя го създава. Не случайно точно Бойко Борисов, точно в този период от развитието на България е премиер.и дано обнови държавата, и дано българите се променят към по-добро. А Борисов да е жив и здрав и да му помага Бог да пребъде.

2021.03.30 | 17:24

65
Boyko'nun çekmecesi var! Няма да има честни избори!
Очаквано

2021.03.30 | 10:53

5
Българина отдавна не гласува по симпатии а "протестния вот" този път ще е вял. Видяхме когато гласувахме напук какъв резил получихме за президент. Десет години държавата е стабилна, дохода ми се вдигна почти двойно а съм обикновен работник. Не ми пука дали Борисов бил "тиква" или "еднокнижник", дай Боже повече такива "еднокнижници" които, за ужас на болшевиките,развиват държавата, вдигат доходите и пълнят"хладилниците". Никога повече болшевишки хиперинфлации, фалити и Виденови зими!!!

2021.03.30 | 16:12

64
Тъпанар
Какво може да работи

2021.03.30 | 13:36

60
съвместен и трудолюбив човек който не си клати краката на работното место. Фалшивите бюлетини са запазена марка на БКП. Дори една госпожа си заслужимето Костинбродска...
При Виденов

2021.03.30 | 13:31

58
не само хладилниците ами и магазините бяха празни, да не споменавам бензиностанциите и галопиращата инфлация...
Ами

2021.03.30 | 13:28

57
Как с какво? С всичко онова което при комунизЪма липсваше и се налагаше да се редим на опашки....

2021.03.30 | 13:15

52
А при Виденов с какво ти беше пълен хладилника?
Уокър

2021.03.30 | 13:13

51
И какво работиш като обикновен работник, че при лъжеца Борисов заплатата ти се е вдигнала двойно? Да не би да произвеждаш фалшиви бюлетини?

2021.03.30 | 12:27

38
С какво ти е пълен хладилника бе,охлюв?
народен глас

2021.03.30 | 12:17

34
напълно те подкрепям по добре той отколкото червената чума
Всеки идиот е от Герб

2021.03.30 | 11:15

17
Резил!?ти за жената-мъж ли гласува на президентаките избори?А преди Радев пък имахме и герберски джендър президент.Айде да си затвориш миризливата уста,пълна с тиквено семе и да оставиш хората да се разправят с твоя “бог”!Жалка герберска сган!

2021.03.30 | 15:32

63
Boyko'nun çekmecesi var! Няма да има честни избори!

2021.03.30 | 13:41

62
За радост и при избор за герб с измами отново няма да имат успех процента е нисък правотелство служебно е на ход... До там я докарахме да няма свестни политици скандали и сеири злоба и наглост неуки некомпетентни без опит без срам без достатъчен морал
Вуте

2021.03.30 | 13:16

53
У шопско има нов виц:- Попитали радио Ереван-Има ли животно което да се спъва десет пъти в един и същи камък? Радио Ереван отговаря-Има, има. Казва се БСП и на 04.04 ще се препъне за единадесети път...
Те това е новина

2021.03.30 | 13:39

61
Най-после признаха нечовешкия произход на комунизЪма...

Добави коментар

Водещи новини