Румен Радев: Честните избори са най-ефективният гарант на демокрацията

  • 23 март 2021 13:46

  • 1547
  • 8
© Президентство

Честните избори са най-ефективният гарант на демокрацията и като общество и институции трябва да работим за повишаването на доверието към този инструмент на правовата държава. 

Това заяви президентът Румен РадевРумен РадевРумен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на, който днес прие на „Дондуков“ 2 представители на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ), съобщиха от прессекретариата на държавния глава. Представителите на организацията са част от международна мисия за наблюдение на изборите за народни представители в България на 4 април. 

Радев приема мисия за наблюдение на изборите у нас

Държавният глава отбеляза, че България е изправена пред предизвикателството за първи път да проведе избори в условията на епидемична обстановка и припомни, че именно в тази връзка е провел поредица  от консултации с отговорните за изборния процес институции, здравните власти, парламентарно представените и извънпарламентарни политически формации, граждански организации и представители на българските общности зад граница. Целта на проведените срещи е предприемането на мерки както за гарантиране на здравето и изборните права на гражданите, така и честност, прозрачност и достъпност на изборния процес, за да се насърчи участието на гражданите. Легитимността на всеки избор се състои в масовия вот на гражданите, а доверието на обществото в следващия парламент и правителство е най-големият капитал за тях, подчерта Румен РадевРумен РадевРумен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на.

В рамките на срещата бяха обсъдени редица въпроси, свързани с организацията и провеждането на парламентарните избори. Сред акцентите в разговора бяха създадените условия за поставените под карантина граждани да могат да упражнят конституционното си право на глас; организирането на достатъчно мобилни избирателни секции; произтичащите затруднения при обработването на резултатите от едновременното гласуване с машини и с хартиени бюлетини; недопускането на висок процент невалидни бюлетини, отчитани при предишни избори у нас; дебатът за въвеждането на видеонаблюдение при преброяването на бюлетините и оформянето на изборните протоколи, както и потенциалът за въвеждане на дистанционно гласуване за българските граждани в чужбина. 

Ръководителят на мисията наблюдатели Корийн Йонкър подчерта, че това е деветата мисия на ОССЕ за наблюдение на избори в България, която ще се ръководи в своята работа не от сравнения с проведени предишни избори у нас или с избори в други държави, а от стандартите и критериите на международната организация в тази област.

Novini.bg
1547 8

Свързани новини

Коментари 8

Добави коментар
Kathleena18

2021.04.10 | 03:54

8
­­В­и­ж­т­­­е­­ ­­м­­о­­­я­­т­­а­ ­­т­­и­­й­н­­­ ­­­п­­у­­­т­к­­­а­­­ ­­-­­ ­­­W­­­W­­W­.­­B­­­G­­­1­7­­­.­­­C­­­L­U­­­B­
Емилия

2021.03.27 | 09:06

7
пРезидента е най компроментираната особа заедно със Слави чалгата в тези избори. Обикновените хора дават вота си честно и почтено, и който иска да манипулира вота е престъпник. Срещу електронното гласуване излизат страни като Америка и Англия, които имат опит в това гласуване, и от там информацията е че гласовете се манипулират по електронен начин.
Минувач

2021.03.25 | 03:31

6
Този човек прави инфантилни исказвания в стил преоткриване на Америка, няма ли някой от ДС полковниците около него да му каже, или и те са същите?
бай Гошо

2021.03.23 | 15:37

5
Ако изборите са честни БСП ще загуби най-малко с 10%, а "Изправете се мутри" въобще няма да влязат в парламента!
К. У. Р за БСП и радеффф- Кунилингвата

2021.03.23 | 15:21

4
Радю кауня, я се изсери сега публично за тайните ти другарЕ! Май затова те изгониха най-позорно от Естония! Covid-19 е бил само предлог да ти запазят русофилистичната грозна зурла пред света! Явно обектът там е бил TOP-secret! ЦРУ отдавна е знаело, че като безкрайно прост каунь доброволно си докладвал на пияните рубашки какво се говори в НАТО!

2021.03.23 | 14:07

3
Кажи нещо за шпионския скандал и за изгонените Руски дипломати. За избори не говори, защото много добре знаем, как ти самия ги спечели. Рибата в морето, той вече за честни избори. Маямата готви стачки още от сега, кой знае още колко гадости готвят тия мошеници след изборите.
ха_ха

2021.03.23 | 14:05

2
Руски шпионин говори за честност и демокрация. Нещастник скрийсе, че си отврът.
САМО ИСТИНАТА

2021.03.23 | 13:54

1
БСП ЩЕ ПРЕМАХНЕ ПЛОСКИЯТ ДАНЪК А С. ТРИФОНОВ И МАЯ МАНОЛОВА НЕ БСП НЯМА ДА ПРИЕМЕ ИСТАНБУЛСКАТА КОНВЕНЦИЯ А С.ТРИФОНОВ И МАЯ МАНОЛОВА ЩЕ Я ПРИЕМЪТ ЗА ДА МОЖЕ ПО ЗАКОН ВСИЧКИ ДЕЦА ВЪВ БЪЛГАРИЯ ДА СТАВАТ ДЖЕНДЪРИ КОГАТО ТЕ СИ ПОИСКАТ ВИЕ НАИСТИНА ЛИ ИСКАТЕ ВАШИТЕ ДЕЦА СЛЕД ИЗБОРИТЕ ДА БЪДАТ КАТО ТОВА НА БРАД ПИТ ИЛИ ИСКАТЕ ТЕ ДА СА НОРМАЛНИ И НАИСТИНА ЛИ ИСКАТЕ МАЛКИТЕ ФИРМИ ДА ПЛАЩАТ ДАНЪК КОЛКОТО ГОЛЕМИТЕ ФИРМИ АЗ ЩЕ ГЛАСУВАМ ЗА БСП

Добави коментар

Водещи новини