От ЦИК разясниха дали активността на премиера е нарушение на Изборния кодекс

  • 21 март 2021 12:12

  • 3022
  • 11
От ЦИК разясниха дали активността на премиера е нарушение на Изборния кодекс
© Булфото (архив)

От понеделник (22 март) започва обучение на РИК и СИК и заради ограниченията за COVID-19 то ще бъде онлайн. Това сподели пред БНР Таня Цанева, говорител на ЦИК. По думите ѝ този вид обучение няма да е лесно, но връзката ще е конферентна, за да може да се задават въпроси и да се отговаря.

Членовете на секционните избирателни комисии (СИК) ще бъдат обучени онлайн за работа с машините от фирмата доставчик "Сиела Норма", предвидени са и около 2000 души IT специалисти, които при технически проблеми ще бъдат търсени през кол център, посочи тя и добави, че за ЦИК е важно да обучи членовете на СИК, за да могат те да предлагат машинно гласуване в избирателните секции.

Няма съмнения в сигурността на машините за гласуване от институциите, които се занимават със сертифицирането им, подчерта Цанева.

Тя обясни, че сложността на изборните протоколи идва от едновременното провеждане на машинно и хартиено гласуване.

ЦИК показа публично как се гласува машинно

,,В протокола трябва да се отбележат резултатите от машините и от бюлетините. Няма как при два вида гласуване протоколът да е по-лесен. Отделно, има и преференции, които трябва да бъдат описани'', посочи Цанева.

Във връзка с решението на Административния съд на София, което отхвърли решение на ЦИК за видеоизлъчване на процеса на броене на бюлетините и попълване на протоколите, говорителката на Централната избирателна комисия потвърди, че то ще бъде обжалвано.

Таня Цанева заяви категорично, че ЦИК работи по хронограмата за провеждането на парламентарните избори на 4 април и подчерта, че не е от компетентността на комисията въпросът за евентуално отлагане на вота.

465 секции ще бъдат разкрити в 69 държави, съобщи тя и добави, че така са ситуирани местата, където ще бъдат разположени секциите, че да бъде удобно на гласуващите.

Тренд: ГЕРБ с преднина пред БСП. 45% от българите ще гласуват на изборите

 В Лондон сме разкрили 12 секции, защото има най-много българи, които могат да гласуват. В Германия разкриваме 69 секции, отбеляза тя.

Говорителката на ЦИК коментира сигналите дали активността на действащи министри и премиера, които не са задължени да излизат в отпуск по време на предизборната кампания, не е нарушаване на Изборния кодекс.

За премиера няма почивен ден: Показа "поредния грандиозен строеж" в страната

Съгласно Изборния кодекс има определени категории лица - каквито са министрите, те не са задължени да излизат в отпуск и решението на ЦИК е, че не се установява нарушение, обясни Таня Цанева. 

Последвайте канала на

Novini.bg
3022 11

Свързани новини

Коментари 11

Добави коментар
EЙ СМЕШНИЦИ

2021.03.21 | 15:14

5
ЗНАЕТЕ ЛИ ЧЕ ПРИ ЖИВКОВ НЯМАШЕ НИТО ЕДИН НАРКОМАН

2021.03.23 | 05:00

11
Глупости-най-големите бяха децата на ръководителите на партията.Само един селянин пр....стможе да изпише такава глупост.
3 МЛИОНА ПО МАЛКО ЗА 30 ГОДИНИ

2021.03.21 | 13:16

1
2 УМРЯХА ОТ ГЛАД БОЛЕСТИ И САМОУБИЙСТВА А 1 МИЛИОН ОТИДЕ ДА ЖИВЕЕ В ЧУЖБИНА ПО ПРИНУДА ПОВЕЧЕТО ОТ ТЯХ ЕТО ВИ ДЕМОКРАЦИЯ А ПРИ ЖИВКОВ НАРАСНА 3 МИЛИОНА ПОСЕЧЕ ЗА 35 ГОДИНИ ФЕНОВЕ НА ДЕМОКРАЦИЯТА ВИЕ ТЕЗИ ВСЕКИДНЕВНИ НОВИНИ ВИЖДАХТЕ ЛИ ГИ ПРИ ЖИВКОВ -Незряща жена и дъщеря ѝ скочиха от 7-и етаж в Стара Загора ЗАЩОТО ТОВА СЕ СЛУЧВА ВСЕКИ ДЕН ПРИ ЛЮБИМАТА ВИ ДЕМОКРАЦИЯ 3 МИЛИОНА ПО МАЛКО -ЖЕРТВИ НА ЛЮБИМАТА ВИ ДЕМОКРАЦИЯ

2021.03.23 | 04:56

10
Посмали Манго.При Луканов и Костов заминаха хората ,а при Борисов само се връщат.Избягаха и мнаго и с крадените пари от банките и приватизираните от заводите.Само гадтта-комунисти сте виновни за разрухата.А Герб оправиха държавата след вас.
EЙ СМЕШНИЦИ

2021.03.21 | 15:34

7
ЛЪЖЕТЕ НЯКОИ ДРУГ ПЪРВИ СМЕ ПО СМЪРТНОСТ ГЛУПАЦИ А ПРИ ЖИВКОВ БЯХМЕ НА ПОСЛЕДНИТЕ МЕСТА

2021.03.21 | 14:50

4
ЗАМИНАХА ЗА ЧУЖБИНА, ЗАЩОТО ИМАМЕ ДЕМОКРАЦИЯ, ИМАМЕ ПРАВО НА СВОБОДЕН ИЗБОР, КОЙ КЪДЕ ДА ЖИВЕЕ И РАБОТИ, РАЗБИРА СЕ ТРЯБВА ДА ГО УМЕЕ!
тиброиш

2021.03.22 | 06:59

9
Смятам, че "тиброиш" е нещо много хубаво! Страхотна работа е свършена. Какво ще обжалват от ЦИК? Освен гербаджии не виждам кой друг ще има против да се снима и излъчва на живо броенето и попълването на протоколите!
фен

2021.03.21 | 15:39

8
Преди,да сложат камери,работният ден,бе2ч.,а после10.Наистина,нема страшно.
Васо Сръбския

2021.03.21 | 15:25

6
СИК, ВИС, ГЕРБ, ДОБРЕ ЛИ Е, ДА ВИ Е.Б.А МАЙКАТА МРЪСНА ЖУРНАЛИСТИЧЕСКА НОВИНИ.БГ

2021.03.21 | 14:20

3
Значи учениците се явяват на матури пред камера, но сик и цик не могат!?! Записи се гледат само при съмнение за нарушения, така че първо няма кой да гледа толкова записи и второ ако няма нарушения защо ги е страх от камерите, в кафетата камери, в магазините камери, на работното място камери, нещо страшно да е станало, и още при неправомерно разпространие на кадри злепоставящи дадена личност може да се търси съдебна отговорност, така че има и защита при видео наблюдение.
gost

2021.03.21 | 13:49

2
Това е предизборна реклама ,само прах в очите на хората. и с джипка и без джипка все си е Т О Л У П

Добави коментар

Водещи новини