Може да има проблем с протоколите за изборите, предупреди шеф на РИК-София

  • 19 март 2021 08:46

  • 935
  • 5
Може да има проблем с протоколите за изборите, предупреди шеф на РИК-София
© Pixabay

Членове на секционни комисии предупредиха, че има голяма вероятност от грешки в протоколите и опашки при предаването им. Те се притесняват от сложността на новия формат на протоколите. 

„Възможни са грешки, тъй като протоколът е силно усложнен – въвеждат се данни от хартия и машина – от предишни избори знаем, че СИК срещна трудности с това. Отделно обемът на протокола е огромен – 20 страници формат А3“, каза пред бТВ председателят на 25 РИК-София Валери Цолов.

Протоколът се попълва от членовете на СИК при отчитане на изборните резултати. След това отива в РИК, където член на РИК проверява наличието на всички страници, като се гледа дали протоколът е подписан от всички членове на СИК. След това протоколът са предава на „Информационно обслужване“ – въвеждат се в компютър данните, след което се връща обратно при член на РИК, който прави задълбочена проверка на всяко едно число, след което чак протоколът се приема. Времето за цялата тази процедура е около час.

ЦИК представи бюлетините и машините за гласуване

Цолов уточни, че тази година ще има и много членове на СИК, които за първи път са в комисиите, защото повечето опитни членове са в рисковите групи.

„Протоколът изобилства от излишна информация, която не дава добавена стойност, а само ще затрудни. Няма да има адекватно обучение на СИК, то ще е онлайн, членовете на СИК няма да видят физически машината“, изтъкна още той.

Кадър: БТВ

ЦИК е сигнализирана писмено за тези проблеми преди три седмици, но реакция няма, потвърди Цолов.

Последвайте канала на

Novini.bg
935 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар
народен глас

2021.03.19 | 12:24

5
незнам там дали ще има как ще ви избягат квесторите последният момент ха ха
ХХХ

2021.03.19 | 09:55

4
ПРИ КОМУНИЗМЪТ НА ТОДОР ЖИВКОВ БЕШЕ ИСТИНСКИ РАЙ ПОСТРОИХА СЕ НАЙ-МНОГО ПЪТИЩА БИБЛИОТЕКИ КИНА ТЕАТРИ И УЧИЛИЩА ПО УЛИЦИТЕ НЕ МОЖЕШЕ ДА СЕ ВИДИ ДОРИ ЕДИН ПРОСЯК ПОСТРОИ СЕ АЕЦ КОЗЛОДУЙ И ОЩЕ БЛАГОДАРЕНИЕ НА НЕГО ИМАМЕ ТОК ПОСТРОИ СЕ ЦЯЛОТО ВОДОСНАБДЯВАНЕ НА БЪЛГАРИЯ ЗАЕДНО СЪС ВСИЧКИ ЯЗОВИРИ ВСЕКИ ИМАШЕ ДОБРЕ ПЛАТЕНА РАБОТА И НЯМАШЕ ЕДИН БЕЗРАБОТЕН ВСЕКИ ДЕН СЕ ОТКРИВАХА ЗАВОДИ И ЦЕХОВЕ А ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО БЕШЕ НАПЪЛНО БЕЗПЛАТНО МАГАЗИНИТЕ БЯХА ПЪЛНИ СЪС ИСТИНСКА ХРАНА БЕЗ ГМО И МНОГО ВКУСНА А УБИЙЦИТЕ ЛЕЖАХА ДО ЖИВОТ ВЪВ СПОРТА БЯХМЕ ВЪВ ТОП 5 НА СВЕТЪТ А ПО СМЪРТНОСТ НА ПОСЛЕДНИТЕ МЕСТА И НАСЕЛЕНИЕТО СЕ УВЕЛИЧИ СЪС 3 МИЛИОНА НЯМАШЕ ГРУПИРОВКИ И МАФИОТИ ВСЕКИ ИМАШЕ ПО 2-3 ЖИЛИЩА А ОБРАЗОВАНИЕТО БЕШЕ НОМЕР 1 ВЪВ ЕВРОПА СЕГА Е ТОЧНО ОБРАТНОТО КОИТО НЕ ВЯРВА ЧЕ Е БИЛО ТАКА ДА ПОПИТА РОДИТЕЛИТЕ СИ НЕКА ХОРАТА КОЙТО СА ЖИВЕЛИ ПО ТОВА ВРЕМЕ КАТО МЕН ДА СИ ПРИЗНАЯТ ЧЕ БЕШЕ ТАКА А ТЕЗИ КОЙТО НЕ СА ДА НЕ ПИШАТ ПО ТЕМАТА

2021.03.19 | 09:29

3
Винаги" грешките" са при обработката на секционните протоколи, такава е схемата за фалшификация.

2021.03.19 | 09:24

2
Ще летят гранати, ако се отменят изборите!

2021.03.19 | 09:23

1
Трибунала няма да прости на никого,всеки манипулатор ще бъде съден!

Добави коментар

Водещи новини