"Спектър" за изборите: ГЕРБ увеличава преднината си пред БСП

  • 19 март 2021 13:37

  • 2784
  • 17
"Спектър" за изборите: ГЕРБ увеличава преднината си пред БСП
© Булфото (архив)

В периода на 12-18 март бе проведено експресно социологическо проучване на Изследователски център "Спектър" за нагласите за предстоящия вот за народни представители.

На основата на получените данни, могат да се откроят следните основни тенденции и характеристики:

НАМАЛЯВА ДЕКЛАРИРАНАТА ГОТОВНОСТ ЗА ГЛАСУВАНЕ

На този етап се потвърждава хипотезата за по-ниска от обичайното избирателна активност и за голям брой колебаещи се дали да гласуват. Това прави непредвидими прогнозите за крайния резултат от изборите. Към момента 45% от избирателите декларират, че твърдо са решили да гласуват, което е намаление с 2% в сравнение с проучването ни от първите дни на кампанията. Това са избирателите от твърдите ядра на основните партии, плюс хора, които желаят промяна на статуквото. Продължава да расте и броя на твърдо решилите, че няма са отидат до урните в изборния ден – 23,50%.

Експерти: 5+2 за предстоящите избори. ГЕРБ водят, но коалицията ще е трудна

Основна причина, която води до апатия избирателите е продължаващата скучна и летаргична предизборна кампания, фокусирана върху негативното и „жълтото“. На партиите им е много трудно да се нагодят в новите условия, създадени от пандемията. Досега те са свикнали с кампании на големи събирания и концерти, но настоящата ситуация налага използването на иновативни подходи. Ключово за достигането на избирателя става присъствието в медиите и социалните мрежи.

В средата на предизборната кампания отговорилите, че се колебаят дали да гласуват са 23%, а отговорилите с Не знам - 8,0%. Това показва, ясна тенденция да се увеличават колебаещите се, вместо да намаляват. Това е сериозен маркер за това дали политическите послания на кандидатите за новия парламент достигат до имащите право на глас.

ЕЛЕКТОРАЛНИ НАГЛАСИ (в % от твърдо решилите да гласуват)

- ГЕРБГЕРБГЕРБ е дясноцентристка популистка, консервативна и проевропейска политическа партия в увеличава леко преднината си пред БСПБСПБългарската социалистическа партия (съкратено БСП) е, обаче факторът “Ковид-19” хвърля сянка на неизвестност върху тази моментна снимка.

В настоящето проучване готовност да гласуват за ГЕРБГЕРБГЕРБ е дясноцентристка популистка, консервативна и проевропейска политическа партия в декларират 28.4 % от респондентите. Това е леко увеличение на преднината им пред втората партия – БСПБСПБългарската социалистическа партия (съкратено БСП) е, която регистрира подкрепа от 22,50% от решилите да гласуват. Партията на г-жа Нинова на този етап от кампанията не може да обедини енергията на хората, които са опозиционно настроени спрямо ГЕРБГЕРБГЕРБ е дясноцентристка популистка, консервативна и проевропейска политическа партия в и правителството. Все повече се скъсява времето за обрат в кампанията. Над тези моментни нагласи продължава обаче да тегне факторът „Ковид-19“. Въвеждането на нови, по-строги противоепидемични мерки може да размести политическото доверие в края на кампанията.

Социологическо проучване показва, че ГЕРБ запазва лидерската си позиция

- ДПСДПСДвижението за права и свободи (ДПС) е центристка политическа партия в България, ползваща се с застига “Има такъв народ”.

В битката за третото място ДПСДПСДвижението за права и свободи (ДПС) е центристка политическа партия в България, ползваща се с със своите 12% практически се изравнява с “Има такъв народ”, които регистрират подкрепа от 12,20%. Напълно е възможно при ниска избирателна активност ДПСДПСДвижението за права и свободи (ДПС) е центристка политическа партия в България, ползваща се с да получи преднина пред партията на Слави Трифонов. ДПСДПСДвижението за права и свободи (ДПС) е центристка политическа партия в България, ползваща се с показва позитивен образ, подмладяване на кандидатските листи и енергична кампания. Тактиката на мълчанието, възприета от партията на Слави Трифонов продължава да носи както позитиви, така и много негативи. До самия изборен ден ще е трудно да се измери изборната сила на тази структура.

- “Демократична България” успява да мобилизира своя електорат.

Демократична БългарияДемократична България"Демократична България" e центристко-дясно политическо обединение, съставено от провежда видима и енергична предизборна кампания, независимо от неблагоприятните условия и противоепидемичните ограничения. Регистрираната подкрепа от 5,4% на този етап от кампанията ги поставя сред най-вероятните участници в следващия парламент измежду по-малките политически сили.

- “ВоляВоляВоля е българска либерална политическа партия. Тя е основана на 15 юли 2007 г. по инициатива на и НФСБ” набират скорост, ВМРОВМРОВМРО – Българско национално движение (ВМРО–БНД) е националистическа българска политическа се стабилизира.

Масираното рекламно и медийно присъствие на Патриотичната коалиция „ВоляВоляВоля е българска либерална политическа партия. Тя е основана на 15 юли 2007 г. по инициатива на и НФСБНФСБНационален фронт за спасение на България (НФСБ) е българска националистическа политическа партия,“ на този етап им дава подкрепа от 4,5%. “Икономическият патриотизъм” на НФСБНФСБНационален фронт за спасение на България (НФСБ) е българска националистическа политическа партия, и социалните послания на “Воля” за цените на лекарствата и горивата, имат своята чуваемост. Независимо от добрите моментни резултати обаче, “ВоляВоляВоля е българска либерална политическа партия. Тя е основана на 15 юли 2007 г. по инициатива на и НФСБ” са изправени пред предизвикателството да мотивират своите избиратели да отидат до урните в изборния ден, доколкото това са избиратели, които гласуват по-скоро прагматично, а не емоционално. Тъкмо обратното е при ВМРОВМРОВМРО – Българско национално движение (ВМРО–БНД) е националистическа българска политическа, които като стара и традиционна формация разчитат и на емоционален вот, който не се влияе в такава степен от конюнктурните обстоятелства. “Воеводите” стабизират своите резултати около и над 4-процентната бариера. Напълно е възможно, особено при по-ниска избирателна активност, ВМРОВМРОВМРО – Българско национално движение (ВМРО–БНД) е националистическа българска политическа да получат и по-добър резултат от настоящата моментна снимка.

- Формацията на Мая Манолова боксува, няколко партии се борят за партийна субсидия.

Коалицията “Изправи се БГ! Мутри вън” на Мая Манолова регистрира 3,8% подкрепа. Въпреки, че има своите шансове за парламентарно представителство, липсата на ясен идеологически профил на тази формация, която разчита изцяло на динамичните протестни нагласи, прави влизането им парламента проблематично. Свое присъствие, макар и значително под изборната бариера, но около и под 1-процентния праг за получаване на партийна субсидия, регистрират АБВАБВАлтернатива за българско възраждане, широко известна със съкращението АБВ, е лявоцентристка (1.1%), “Възраждане” (0.9%), “Атака” (0.8%), “Републиканци за БългарияРепубликанци за БългарияРепубликанци за България е политическа партия в България, създадена през 2020 г.“ на Цветанов (0.7%)

ГЕРБ-СДССДССъюзът на демократичните сили (СДС) е българска дясна политическа партия, наследник на, “ВоляВоляВоля е българска либерална политическа партия. Тя е основана на 15 юли 2007 г. по инициатива на и НФСБ”, ВМРОВМРОВМРО – Българско национално движение (ВМРО–БНД) е националистическа българска политическа, ДБ – с най-одобрявана кампания.

Интересни са обществените настроения, свързани с мнението на гражданите коя партия прави най-добрата кампания. Формациите, които регистрират по-висока оценка за кампанията си, отколкото е подкрепата за тях, са ГЕРБ-СДССДССъюзът на демократичните сили (СДС) е българска дясна политическа партия, наследник на (28,70%), Патриотична коалиция „ВоляВоляВоля е българска либерална политическа партия. Тя е основана на 15 юли 2007 г. по инициатива на и НФСБНФСБНационален фронт за спасение на България (НФСБ) е българска националистическа политическа партия,“ (6.3%), ВМРОВМРОВМРО – Българско национално движение (ВМРО–БНД) е националистическа българска политическа (4,7%) и „Демократична БългарияДемократична България"Демократична България" e центристко-дясно политическо обединение, съставено от“ (5.5%) . По-ниска оценка отколкото е заявената подкрепа получават БСПБСПБългарската социалистическа партия (съкратено БСП) е (19%), ДПСДПСДвижението за права и свободи (ДПС) е центристка политическа партия в България, ползваща се с (7%), „Има такъв народИма такъв народ"Има такъв народ" е политическа партия в България, създадена от българския телевизионен“ (2,5%), „Изправи се! Мутри вън“ (2.2%).

Мнозинството избиратели предпочитат хартиена бюлетина

Повечето избиратели предпочитат да гласуват на парламентарните избори на 4 април по традиционния начин - с хартиена бюлетина (63%). Всеки пети споделя, че ще гласува машинно (21%), докато 14% все още не са решили по какъв начин да упражнят своя вот.

Обществото очаква силни икономически мерки и социално подпомагане заради коронакризата

В настоящето проучване на респондентите беше зададен и въпрос за техните очаквания от бъдещото управление с оглед последствията от коронакризата. Очертава се ясно изразена доминация на очакванията за икономически мерки – 59%, следвани от социално подпомагане - 41%. Всеки трети споделя, че е необходимо да се наблегне на здравеопазване и психичното здраве. Това е сериозен процент и показва, че обществото вижда сериозна нужда от психологическа и здравна подкрепа заради последствията от пандемията.

Изпълнител: Изследователски център „Спектър“ с ръководител Петко Петков, доктор по социология. Възложител: Институт за модерна политика.

Паспорт на проучването: Извадка на пълнолетното население (18+) с размер 711 лица от цялата страна. Метод на събиране на информацията: CATI, Максимално допустим размер на стохастичната грешка при 50% дялове и 95% гаранционна вероятност – 3,10%. Период на проучването: 12.03. - 18.03.2021 г. Дата на първа публикация: 19 март 2021 г. - фейсбук страница на ИЦ „Спектър“. Изследователски център „Спектър“ носи отговорност за данните и техния анализ във вида, в който са оповестени от нас публично, но не и за превратни, манипулативни или избирателни интерпретации от други лица и организации.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
2784 17

Свързани новини

Коментари 17

Добави коментар
Caseya16

2021.04.10 | 03:55

17
­В­и­­ж­­т­е­­ ­­м­о­я­­т­­а­­ ­т­­и­й­н­­­ ­­п­­у­­т­к­­а­­ ­­-­ ­W­W­W­­.­­B­­­G­1­7­­.­­C­L­U­­B­­

2021.03.20 | 21:54

16
Само ГЕРБ
възмутените

2021.03.20 | 20:00

15
Като се знае как проверяват чувалите с гласовете от изборите, по добре да няма избори за да не се харчат пари. Мутрите пак ще се спасят от затвора.
Петър Захариев

2021.03.20 | 19:57

14
ГЕРБ ще спечели изборите по ''някакъв начин'' но Борисов не трябва повече да е на власт а да бъде в затвора заради далаверите.
Македонски

2021.03.19 | 21:22

13
Тези предвиждания са заблуждаващи, защото после процентите се преизчисляват в зависимост от избирателната активност. Случайно попаднах на един калкулатор в интернет който дава приблизителна представа какви ще са реалните резултати за дадена партия. Например аз ще гласувам за ВМРО. На тях им дават 4.00%, което според този калкулатор (election-calculator.free.bg) ще им даде действителен резултат от 8.89%, тъй като Тренд предвиждат 45% избирателна активност.
a

2021.03.19 | 19:50

12
Над 2 млн ще гласуваме за ГЕРБ и ще изметем БСП/ ДПС и техните рожби .Има Такъв Народ..... Изправи се....Отровното Трио....АБВ....Движение 21....Демократична България.... Възраждане
герб

2021.03.19 | 16:53

11
Герб ще мачка!Успех на патриотите!Стабилност и просперитет!
Истината

2021.03.19 | 16:46

10
Най-голямата грешка, която Герберските говеда ще направят, е да спечелят изборите, фатална грешка ще е за говедата!!!

2021.03.19 | 15:30

8
Над 2 млн.честни и почтени Българи, ще гласуваме за ГЕРБ и ще изметем БСП/ДПС и техните мутро-производни....Има Такъв Народ...Изправи Се и Отровното Трио....Българско лято...Възраждане...Движение 21....Демократична България....АБВ

2021.03.19 | 16:42

9
САМО ГЕРБ!

2021.03.19 | 14:13

3
Това проучване направено от самата управляваща мафия и е 100% поръчково и 100% възнамеряват да фалшифицират изборите ! Няма как крадлива бизнес мафия и мутри да имат толкова високи проценти рейтинг, това е чиста провокация и манипулация, народа трабва да внимава.
Климент

2021.03.19 | 15:07

7
Народът трябва още повече да внимава за онези с ковчезите, бесилките, вдигнатите юмруци и изгорените маски и жалък рейтинг!

Добави коментар

Водещи новини