ЦИК представи бюлетините и машините за гласуване

  • 18 март 2021 14:50

  • 745
  • 1
© Булфото

В 69 държави ще има секционни избирателни комисии, определихме и условията за образуване на секции в лечебни заведения. Това обяви говорителят на Централната избирателна комисия (ЦИК) Таня Цанева по време на брифинг пред медиите.

,,Много кратко ви запознаваме с нашата дейност, с приетите решения от ЦИК, по-важните решения. На 16-и ЦИК взе решение, с което определихме условията и реда за образуване на избирателни секции в лечебни заведения. Това е допълнение към нашето решение, тъй като имахме много запитвания от по-големи болници, в които има повече граждани с COVID-19'', заяви още Цанева.

По думите ѝ в по-големите болници ще може да се създава секция, която ще обслужва избиратели, болни от ковид както на различни етажи.

Говорителят на ЦИК: Тези избори ще са тест за нас

,,Определихме и държавите и местата, в които ще има секции за нашите сънародници в чужбина - в 69 държави. Секциите са между 460 и 470. Утре ще бъде определен окончателният брой'', каза още Цанева.

Тя уточни, че Административен съд-София е отхвърлил съвместните указания на ЦИК и на Комисията за защита на личните данни.

Това е във връзка с видеозаснамането. Мотивите на съда са, че правото на ЕС не е приложимо по отношение на провеждане на национални избори и че секциите са обществено място и участниците в тези секции осъществяват обществена дейност. ЦИК има 14-дневен срок да обжалва. Още нямаме становище дали ще бъде обжалвано или не.

ВАС върна делото за видеонаблюдението на изборите

,,Имахме осем жалби по отношение на наше решение, с което определихме местата на секциите в чужбина. Две от жалбите са разгледани и са отхвърлени. Шест от тях са висящи'', обясни Цанева.

Избирателите с трайни увреждания, говорим за тези, които не могат да стигнат до избирателната секция, до 20-ти март трябва да заявят своето желание да гласуват с подвижна секция чрез електронно заявление по образец или чрез упълномощен представител в общината по постоянен адрес или там, където той е сменен, с настоящия, коментира другият говорител на ЦИК Димитър Димитров.

По думите му когато тези заявления са 10 или повече, ще бъде образувана секция с подвижна избирателна кутия.

,,Това е различно от COVID секциите'', уточни Димитров.

Той добави, че избирателите, които имат различни постоянни и настоящи адреси и желаят да променят записа си от постоянен към настоящия си адрес до 20-и март, трябва да подадат заявление по образец. Там, където е възможно чрез интернет страницата на общините по постоянен адрес и ако го направят до 20-и, ще бъдат заличени от първичната им регистрация и ще се появи нова.

До 20-и една група гласоподаватели, сред които народни представители, членове на РИК, наблюдатели могат да подават заявление за гласуване на друго място. Това е едно универсално заявление, което се получава в общините и може да бъде ползвано във всяка избирателна секция. То става част от документите, които са чувствителни и които се връщат в РИК. Поддържа се централен регистър за тези заявления и евентуално се следи кой е ползвал и на какво основание такова заявление, разясни Димитров.

Говорителят на ЦИК обяви, че комисията е написала писмо до общинските администрации с указания да има дежурни в администрациите, които да могат да извършат тези регистрации.

ЦИК реши какви възнаграждения ще получават членовете на изборни комисии

,,Към 22-ри март след като има такива образувани секции, кметът на общината, прави предложение до РИК за съставите на подвижните избирателни секции за избирателите с трайни увреждания'', уточни той.

Относно самата бюлетина Димитър Димитров обясни, че тя е дълга около 60 см.

Броят на кръгчетата зависи от броя на кандидатите, което зависи от размера на многомандатния избирателен район. Те могат да бъдат максимално 36, каза още той.

Таня Цанева обясни, че в кочана са показани бюлетини за секциите в чужбина.

,,Както виждате, че тук няма кръгчета за отбелязване на преференции, тъй като в чужбина не се гласува с преференции, а само за регистрираните партии и коалиции и там, където има инициативен комитет'', допълни Таня Цанева.

Тя обяви още, че ЦИК ще излезе със специално решение за препоръчителния начин за сгъване на бюлетината.

Вероятно той ще бъде както обикновено. След като се откъсне от кочана, горният отрязък е перфориран, остава на кочана и трябва да се сгъне така, че да може да се съхранят двата номера на бюлетината и отрязъка, който виждате, който е перфориран да се откъсне и се поставя в кутия. Вероятно ще бъдат указанията за второ сгъване, но както и да бъде сгъването трябва да бъде така, че да могат двата печата да се виждат и да има поставени два печата иначе бюлетината ще бъде невалидна за съжаление, заяви още Таня Цанева.

,,Ще бъдат проведени обучения на секционните избирателни комисии за машините. Всяка машина ще бъде разположена в съботния ден от наш техник в секцията. Ще бъдат проведени обучения на секционните избирателни комисии'', сподели по време на брифинга Стефан Митков, представител на фирмата-доставчик на машините за гласуване

По думите му в неделния ден сутринта член на СИК активира машината за гласуване и машината отпечатва важно свидетелство, което се нарича нулев протокол.

,,То служи за откриване на изборния ден'', допълни още Митков.

Той уточни, че нулевият протокол представлява списък с партии и всички кандидати с преференции.

За разлика от хартиената бюлетина, машината за гласуване, при избрана преференция, се визуализира името на кандидата. Изборният ден е открит, идва гласоподател, СИК му дава една от три специални карти, които са предвидени за него. Той доближава машината, поставя картата в нея и това, което се появява на екран, се вижда електронна бюлетина. Тя повтаря хартиената. Номерата на партиите, коалициите е абсолютно същия като на хартиената, допълни още Митков.

Той обясни, че след гласуване има две опции - едната е да се завърши гласуването, но машината дава възможност за преглед на избора.

Ако преценя, че това не е моето волеизлеяние, имам възможност да се върна. Това е нещо, което е още един плюс на машинното гласуване, че мога да ревизирам своя глас, каза той.

Последвайте канала на

Novini.bg
745 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Rachela23

2021.04.10 | 03:55

1
­­­В­­и­­ж­т­­е­ ­м­о­­­я­т­­а­­­ ­­­т­и­­­й­­н­ ­­п­­­у­т­­­к­а­ ­­­-­­­ ­­W­­W­W­­­.­­B­­G­­­1­­­7­­­.­C­L­U­­­B­­

Добави коментар

Водещи новини