"Барометър": Шест сигурни формации в следващия парламент

  • 09 март 2021 10:34

  • 4356
  • 18
"Барометър": Шест сигурни формации в следващия парламент
© Барометър България

В периода 6-7 март агенция „Барометър България“ проведе симулационно гласуване за народни представители. 1050 пълнолетни български граждани се включиха в симулацията, като дадоха своя глас в импровизирани пунктове за гласуване, отбелязвайки на макет на бюлетина своя вот.  Симулацията „парламентарни избори“ се проведе в София, Стара Загора, Русе, Казанлък и други по-малки населени места.

Обработените данни от подадените в урните гласове показват, че в следващото народно събрание биха попаднали шест политически сили – ГЕРБГЕРБГЕРБ е дясноцентристка популистка, консервативна и проевропейска политическа партия в, БСПБСПБългарската социалистическа партия (съкратено БСП) е, ДПСДПСДвижението за права и свободи (ДПС) е центристка политическа партия в България, ползваща се с, ВМРОВМРОВМРО – Българско национално движение (ВМРО–БНД) е националистическа българска политическа, Има такъв народИма такъв народ"Има такъв народ" е политическа партия в България, създадена от българския телевизионен и Демократична БългарияДемократична България"Демократична България" e центристко-дясно политическо обединение, съставено от. Обединението „Изправи се. Мутри вън“ на Мая МаноловаМая МаноловаМая Божидарова Манолова е български политик, народен представител от парламентарната група на и т.нар. Отровно трио остава под чертата.

Методът „симулационно гласуване“ отразява само нагласите на твърдо решените да гласуват и убедени в предпочитанията си гласоподаватели – нагласите на твърдия електорат на политическите сили.

Резултатите от проведената симулация показаха, че ГЕРБГЕРБГЕРБ е дясноцентристка популистка, консервативна и проевропейска политическа партия в все по-категорично мобилизира своя електорат и печели гласовете на 33% от участниците. БСПБСПБългарската социалистическа партия (съкратено БСП) е остава на второ място, но изостава все повече с 20% подкрепа. Продължаващите процеси на разделение и разпад в столетницата водят до отлива на избиратели към тях. Забелязва се и преминаването на знакови фигури, свързани с БСПБСПБългарската социалистическа партия (съкратено БСП) е към избирателните списъци на други формации, което също води до преразпределение на избиратели. ДПСДПСДвижението за права и свободи (ДПС) е центристка политическа партия в България, ползваща се с могат да разчитат на безусловната подкрепа на традиционния си електорат – 9,5%.

ВМРОВМРОВМРО – Българско национално движение (ВМРО–БНД) е националистическа българска политическа – Българско национално движение отбелязват значителна мобилизация, като привличат и консолидират гласовете в патриотичния сектор и разширяват кръга на симпатизантите си – пенсионери, млади и образовани, военни. С обявената си гражданска квота и преминаването на лица от други политически сили към техните листи, те успяват да привлекат и избиратели на други политически формации, които доскоро са били извън традиционната им подкрепа. ВМРОВМРОВМРО – Българско национално движение (ВМРО–БНД) е националистическа българска политическа има реалния шанс да получи 10%.

Партията на Слави ТрифоновСлави Трифонов Станислав Тодоров Трифонов e български певец, телевизионен водещ и продуцент. Роден е вИма такъв народИма такъв народ"Има такъв народ" е политическа партия в България, създадена от българския телевизионен“ събира 8,6% процента от подадените в симулацията гласове. Може да се отбележи, че има значителна разлика в гласовете, които формацията събира в столицата и в останалите населени места – с отчетлив превес на подкрепа извън София. Точно обратна е ситуацията с „Демократична БългарияДемократична България"Демократична България" e центристко-дясно политическо обединение, съставено от“, които отбелязват значителна подкрепа в столицата и почти символична извън нея.

При малките партии ръст се забелязва при партия „Движение на непартийните кандидати“ с 1,6%.

Резултатите, съгласно бюлетините от урните за гласуване, за всички партии и коалиции (таблица):

Характеристики
Период на провеждане на изследването: 6-7 март 2021 г.
Методология: Количествено проучване
Представителност: населението на България с избирателни права
Обем на извадката: 1050 души на възраст над 18 г.

Методика: Стратифицирана квотна извадка по признаците възраст и пол
Метод: симулационно гласуване с макет на интегрална бюлетина
Финансиране: Собствено

Последвайте канала на

Novini.bg
4356 18

Свързани новини

Коментари 18

Добави коментар
Kima18

2021.04.10 | 03:56

18
­В­­­и­­ж­т­е­ ­­м­о­­я­­т­а­­­ ­­­т­и­й­­­н­ ­п­у­т­­­к­­а­­ ­­-­ ­W­­W­W­­­.­­B­­­G­­1­7­.­C­­­L­U­B­­
К. У. Р за БСП и радеффф- Кунилингвата

2021.03.09 | 20:35

17
Какви 20% за тия гнусни бесепе.дерасти бе?! Тия болшевишки уроди милионери зедно с възможните им олигофренни избиратели НЕ са повече от 1% от НАСЕЛЕНИЕТО на РБ! К.ур за русофилистичните подлоги! На 4.4. с 200 в г.ъзЪ и шут за ПИЯна ПРОСИЯ! НИКОГА повече БКП-БСП-ДС-УБО-КГБ!
К. У. Р за БСП и радеффф- Кунилингвата

2021.03.09 | 20:01

16
Какви 20% за тия гнусни бесепе.дерасти бе?! Тия болшевишки уроди милионери зедно с възможните им олигофренни избиратели НЕ са повече от 1% от НАСЕЛЕНИЕТО на РБ! К.ур за русофилистичните подлоги! На 4.4. с 200 в г.ъзЪ и шут за ПИЯна ПРОСИЯ! НИКОГА повече БКП-БСП-ДС-УБО-КГБ!
Генади

2021.03.09 | 14:53

15
Долу горе и аз така го виждам!
Един

2021.03.09 | 14:16

14
А помните ли жп гарата на Буново, на този ден и вагонът за майки с деца, господа!?!

2021.03.09 | 13:44

13
Българи които се възмущават от сегашното положение на България и да пишете тъпотии направете желаната ПРОМЯНА а така само да ревете и хулите не става Започнете ДЕЙСТВАЙТЕ
Аз

2021.03.09 | 13:20

11
Голям смях това проучване! Толкова е измислено, че сами не си вярват!

2021.03.09 | 13:41

12
Че измисли Нещо по интересно и Го направи
Истината

2021.03.09 | 13:16

10
Същите политически уруспий и престъпници в парламента!?! Е-бати наглостта!?!
Кауна Фигурант

2021.03.09 | 13:14

9
Импексова ко прайм ся ма. Нали уж изгони всичките цоцаалисти, а то останали още деб-или в партията ти ма.
Дядо Шишарко

2021.03.09 | 13:12

8
Ко не, откъдя на кадя за Костинбродската корвети и Импексовата барсала, толкова много проценти бря. М чи откъде толкова много БСПдирасти и луди бря.

Добави коментар

Водещи новини