Бивш член на ЦИК: Карантинираните няма да имат възможност да участват в изборите

28 януари 2021 15:24

Бивш член на ЦИК: Карантинираните няма да имат възможност да участват в изборите
© Булфото/Архив
219 0

Внесените промени в Закона за извънредното положение няма да осигурят възможност на карантинираните да участват в изборите.

Това каза в интервю за БНР социологът Цветозар Томов, който е и бивш член на ЦИК.

Окончателно: Карантинираните и болните от COVID-19 гласуват с подвижна урна

Според него проблемите ще дойдат от няколко посоки. „От една страна заради капацитета на изборната администрация. С подвижни урни няма да могат да гласуват повече от 20 000 души. А хората, които биха се нуждаели да гласуват по този начин, ако изборите бяха днес, са 40 000. В предишния пик на пандемията обаче те бяха 150 000… Ваксинирането на хората от секционните избирателни комисии е невъзможно. Трябва месец след поставянето на първата ваксина, за да се придобие имунитет. Това означава, че в края на февруари властите вече трябва да знаят кои хора ще са част от СИК. Това няма как да се случи. Трудно също ще се намерят желаещи, които да участват в мобилни секционни комисии, защото това участие ще бъде особено опасно“, категоричен е Томов.

ЦИК трябва не по-късно от 50 дни преди изборите да приеме правила, за да гарантира живота и здравето на избирателите

 „Имаше отчетливо нежелание за въвеждане на гласуването по пощата, което можеше единствено да осигури нормална обстановка за упражняване на вота. Може би защото не се познава този тип гласуване, а и може би управляващите се страхуват от повишена активност на българските избиратели извън страната“, добави социологът.

Филип Епитропов
219 0

Свързани новини

Коментари (0)

Добави коментар

Добави коментар