Окончателно: Карантинираните и болните от COVID-19 гласуват с подвижна урна

28 януари 2021 13:32

Окончателно: Карантинираните и болните от COVID-19 гласуват с подвижна урна
© Булфото, архив
1042 13

С подвижна урна ще гласуват хората, поставени под карантина заради коронавируса. Право на глас ще могат да изразят и онези, които се намират в лечебно заведение към датата на парламентарните избори. Това бе записано в Закона за извънредното положение на второ четене. 

За да се случи гласуването обаче избирателите ще трябва да заявят желанието си да гласуват по този начин не по-късно от три дни преди изборния ден. Всяко заявление ще се проверява от РЗИ.

Здравният министър и главния държавен здравен инспектор ще трябва да определят противоепидемичните правила за изборния процес. Въпреки пандемията предизборна кампания ще има. Тя обаче ще се провежда при строго спазване на мерките. 

Депутатите не одобриха искането на ДПС да се разрешава събирането на партиен актив в затворени помещения при допустим капацитет. 

Ген. Мутафчийски: Заради мерките в момента имаме чудесни резултати

"Правим това предложение, за да изравним режима, т.е. да дадем шанс и на партиите да могат за събират толкова хора, колкото ще съберат партиите от шоубизнеса. И го правим, за да не превръщаме всяко партийно събиране и всяка среща с избирателите в концерт", каза зам.-председателят на ПГ на ДПС Хамид Хамид.

По идеята на ДПС се разрази спор, който прерастна в политическа обида. Отношение взе музикантът и депутат от ГЕРБ Калин Вельов.

"Музикантите ползват мрежичка пред микрофоните си, за да ограничат компресията при някои букви като П. Така се спира въздухът и слюнките, които излизат. Затова много е важно, за да запазим сдравето на хората, да ограничим в залите опасността при казването на БСП и ДСП", заяви той.

Шегата му обаче не се хареса на лидера на ДПС Мустафа Карадайъ, който направи препратка към изтекли записи с участието на премиера, който говори за председателя на Народното събрание Цвета Караянчева. 

"Абревиатурата ПКП влиза ли в тази категория или не влиза", попита Карадайъ.

Коментарът на Караянчева беше лаконичен - "Това беше толкова грозно".

Дариткова: Голямо разочарование е това, което виждаме като Цветан Цветанов сега

Междувременно БСП се противопостави на промените, които се правят. Те настояха, че не отговарят на очакванията на обществото. Имаше критика и защо измененията за вота са в Закона за извънредното положение, а не в самия Избирателен кодекс. 

До проментие в Закона за извънредното положение, касаещи вота, се стигна, след като стана ясно, че редовните парламентарни избори ще се проведат в условия на пандемия. След серия от консултации държавният глава избра датата 4 април и пришпори управляващите да задействат организацията за безопасно гласуване. 

Очаква се ЦИК да поеме отговорността за обучението на секционните избирателни комисии, за раздаването на предпазните материали и др.

Същевременно МВнР отговаря за подготовката на изборите в чужбина. Вече са изпратени запитвания за разрешение за отваряне на помещения за гласуване. Повече за това как сънародниците ни ще гласуват зад граница вижте тук

Novini.bg
1042 13

Свързани новини

Коментари (13)

Добави коментар

2021.01.28 | 16:11

141392
ТОМИСЛАВ ДОНЧЕВ е школован в Полша СОРОСИД ,бивш шеф на фондация “Отворено Общество “-Сорос и не на последно но много важно нещо ДОНЧЕВ е агент на ЧУЖДА разузнавателна служба с централа в кв.Херциля ТЕЛ АВИВ Сиреч имаме 2 дущи редящи листи ГЕРБ -СОРОСиди ,масони ,агенти н
1 март -1 април

2021.01.28 | 16:10

141389
-0 Привет Ще ме извинят медицинските организации,Ицо каза една истина която на много други хора премълчават. Политика на инат и на лична основа не се прави а точно това прави министър Ангелов ,не може 1 година да няма ясна програма при създалата се ситуация а именно да се оставят хиляди хора без препитание тези хора имат семейства деца-но по думите на въпросния министър Ангелов те не са му приоритет,приоритет са му JUMBO,PRAKTIKER, PRAKTICE, HOMEMAX, да не говорим за Кауфланд, Лидл ,където мерките всички виждаме как се спазват-едни маски и това е .Но те са му приоритет защото си плащат там където трябва (шкафчета,сейфове... и т.н.) ,а това че именно тези компании унищожиха малкия и среден бизнес,извиват ръце на производители и предприемачи никой не обръща внимание -това не е от 1 година а много преди пандемията ,но няма проблем това е приоритета на управляващите.. Колкото до здравните организации-да се върнем година назад преди пандемията-къде бяха тези мед.организации когато всички градски (държавни) болници тънеха в мизерия и разруха,къде бяха защо не изказваха мнение какво беше обслужването и отношението на мед.сестри и доктори към пациентите(не сме забравили)как всеки втори доктор си просеше пари за извършената от него помощ,нищо че е положил хипократова клетва-къде бяха МЕДИЦИНСКИТЕ ОРГАНИЗАЦИИ... Сега в една сложна ситуация на пандемия медиците ни си вършат работата за която са призвани(и която сами са си избрали)но с допълнителен стимул 1000лв. На всеки който е на първа линия-нищо че и там се мери с двоен аршин-какво да правиш типично по" нашенски" ... Нищо че по време на ПАНДЕМИЯ всички АДМИНИСТРАТИВНИ СЛУЖБИЧКИ си гласуваха различни процентни увеличения на заплатките - но няма проблем, тези които не работят вече няколко месеца те не са приоритет (а ако има и "трета вълна"така както се управлява "министърчето "ще издаде заповед и след 1 март те пак ще си останат затворени). Превърнахме се в административна държава която се управлява без никаква логика. "Лапаницата " е голяма

2021.01.28 | 15:44

141352
А,може ли някой да ОБЯСНИ,как го НАПРАВИХА в Румъния?

2021.01.28 | 15:52

141367
Тука, ако каже някой, че го наблюдават извънземните през прозореца, сигурно няма да може да спи и ще проверява на всеки 5 минути, дали наистина не е така. Сбъркана работа. То бива, бива конспирации, но в един момент се явява шизофренийка! Яко шизофреници!

2021.01.28 | 15:47

141358
Румъния са много пред нас за жалост! А и хората явно са им по-читави! :/

2021.01.28 | 15:26

141328
До колегата със Зила ,постъпил си правилно и аз така ще взема една стара газка да трепя балканските нискочели животни ! простите примитивни балканци трябва да се заличат до крак !С теб съм бро !

2021.01.28 | 15:46

141356
много си прост тролееееее! Шизофренийката те гони! Двамата по теб си ТИ, поне не слагай удивителна след разстояние, еуементарно... ама не за прости хора тролееее

2021.01.28 | 15:29

141338
Ех двамата под мен как ме изпревариха ,но ще ви надмина ! Азнамерих цял Краз смятайте какво ще сътворя с нискочелите балкански примати ! Ще ги мачкам до откат до полуда ! Наздраве с руска водка и западно уиски - кууууур за изостаналите балкани !

2021.01.28 | 15:45

141355
много си прост тролееееее! Шизофренийката те гони! Двамата по теб си ТИ, поне не слагай удивителна след разстояние, еуементарно... ама не за прости хора тролееее

2021.01.28 | 15:23

141322
Със стар Зил прегазих група хора ( по точно животни ) ! И не съжалявам те бяха прости изсрани балкански бугаропетеци ! СМЪРТ ЗА ТОЗИ ПРОСТ НАРОД СМЪРТ ЗА ИЗСРАНАТА И ОАКАНА ДЪРЖАВА ! АТОМНИ БОМБИ ЗА СКАПАНИТЕ БАЛКАНИ !

2021.01.28 | 15:44

141353
много си прост тролееееее
Бахой

2021.01.28 | 15:17

141307
НОЩта ражда из мъртва утроба вековната злоба на роба...

2021.01.28 | 14:32

141200
ФАЛШИВИ ИЗБОРИ А?

Добави коментар