Кръстина Таскова: Когато Марешки предлагаше видеонаблюдение, всички мълчаха

15 януари 2021 15:26

Кръстина Таскова: Когато Марешки предлагаше видеонаблюдение, всички мълчаха
© ПП Воля
2114 0

През последните четири години парламентарната група „ВОЛЯ- Българските Родолюбци“ четири пъти е внасяла предложение за въвеждане на видеонаблюдение при броенето на бюлетините. Това съобщават от пресцентъра на партия "Воля".

Промените в Изборния кодекс са внасяни на 14 юни 2017 г., на 23 февруари 2018 г., на 13 декември 2018 г. и на 7 ноември 2019г.  През целия този период нито президентът, нито парламентарните и извънпарламентарните партии не реагираха, нито пък коментираха публично  идеята. Медиите също не предизвикаха обществен дебат по въпроса, коментираха от партията. 

„ВОЛЯ е авторът на идеята броенето на бюлетините да бъде наблюдавано чрез видеокамери и отварянето на урните, както и съставянето на протоколите да се излъчва онлайн. Още преди четири години нашият лидер Веселин Марешки пръв заяви, че за да се гарантира прозрачност на изборния процес, трябва да има видеонаблюдение във всяка секция. Така гражданите ще могат да упражняват сами контрол в реално време“, заяви пред медии зам.-председателят на ПГ на ВОЛЯ Кръстина Таскова.

Тя припомни, че преди четири години старите партии са причислили предложенията на ВОЛЯ към „екзотичните” и невъзможни за прилагане идеи. „В навечерието на изборите сега поредните нови радетели за честни избори изведнъж се събудиха и припознаха за своя нашата идея. Не е коректно да не се цитира първоизточникът – ВОЛЯ, още повече, че не един, не два, цели четири пъти сме внасяли такъв законопроект. За пореден път се доказва нашата  визионерска мисия“, заяви още Таскова и припомни, че с колегите й многократно са предлагали и електронно гласуване.

Кръстина Таскова от ВОЛЯ: Нашият работодател е българският народ, не го забравяйте!

Депутатите на ВОЛЯ коментираха днес в парламента, че вероятно същото ще стане и с идеята на Марешки за безплатните лекарства за пенсионери над 65-годишна възраст и за деца до 4ти клас. Отново никой политик не реагира на тази идея, президентът също мълчи по темата. Очевидно пак ще трябва да минат години, преди останалите партии да узреят и да заговорят за тази мярка, смятат от ВОЛЯ. „Явно бягаме доста пред останалите. Ако зависеше от нас, нямаше да се чака с години, за да се въвеждат добрите политики за българите”, коментира още Таскова.  

Novini.bg
2114 0

Свързани новини

Коментари (0)

Добави коментар

Добави коментар