Член на ЦИК: Този, който продава гласа си, да бъде лишен от право да гласува за 5 или 10 години

Днес ще изказвам лично мнение, а не такова като член на ЦИК. Със сигурност в няколко случая има основания за касиране на изборите. За пример мога да дам село Бозвелийско, където е било използвано симпатично мастило. Има основания да се иска касиране и на изборите за общински съветници. Най-рано един такъв случай според мен ще приключи в Сливен. Мисля, че там датата е 20 ноември. Нека да изчакаме и да видим какво ще стане. Тогава ще може да коментираме.

Това каза в предаването "Още от деня" по БНТ Димитър Димитров, член на ЦИК, който коментира отминалите местни избори. "Относно купуването на гласове аз имам една идея. Този, който продава гласа си, да бъде лишен от политически права за определен срок от време и да не може да гласува 5, 10 години. Аз съм привърженик на преференциалното гласуване, но този вот трябва да се стимулира по някакъв начин от партиите. Темата за стоте хиляди "мъртви души" в изборните списъци е измислена. Това бе една техническа грешка. Аз съм срещу едни прибързани промени в изборното право. Трябва промените в Изборния кодекс да бъдат много добре и детайлно обмислени", категоричен бе Димитър Димитров.

Ще има ли касиране на изборите в с. Бозвелийско заради симпатично мастило?

Коментари

  1. 2019.11.16 | 09:56

    тези половинчати предложения.Или въведете задължително гласуване, като в Гърция която се утрепахте да коментирате колко по-напред са от нас, или предварителна заявка за гласуване с вписване в списъците като в Щатите....При второто ще имате реален брой гласоподаватели, при първото много недействителни бюлетини,но и при двете задължително трябва да има изискване на поне средно образование.....

  1. 1

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Избори

още

Анкета

Според вас имат ли отношение изборите в САЩ в България?

Според вас имат ли отношение изборите в САЩ в България?

Избрано от Интернет