Ще има ли касиране на изборите в с. Бозвелийско заради симпатично мастило?

Манипулация на изборите във варненското село Бозвелийско, вероятно чрез химикали с изчезващо мастило. Това стана ясно от експертиза на вещо лице.

На 27 октомври в селото гласуват 605 души. Кандидатът за кмет от ГЕРБ Дамян Дамянов печели с 48 гласа разлика срещу Живко Панев от БСП. 1/3 от бюлетините обаче са отчетени като недействителни, тъй като върху тях липсва отбелязан вот с химикал. Загубилият изборите Живко Панев съзря манипулация и подаде жалба до Административния съд във Варна. Оттам назначиха експертиза на празните бюлетини, а вещото лице заключи, че нередност наистина има. По оставените следи на хартията вещото лице успява да възпроизведе вота –  152 от недействителните бюлетини са за загубилия кмет Панев, а само 18 - за спечелилия Дамянов. Това на практика тотално преобръща резултата при разлика между двамата от 48 гласа на проведените избори.

В Копривлен подозират, че изборите са манипулирани със симпатично мастило

Към момента селото реално няма кмет. Спечелилият изборите от ГЕРБ Дамян Дамянов все още не се е заклел, тъй като в момента е задържан по подозрение за участие в организирана престъпна група за разпространение на наркотици.

„Най-вероятно поставени лица са сменили пълнителите на химикалките. В изборния ден забелязах, че се раздават химикалки от хората на опонента ми, но не знаех досега, че има подобно изчезващо мастило”, каза пред камерата на БТВ загубилият изборите Живко Панев. Хората в селото разкаха, че досега подобно нещо не е случвало в селото им.

Младен Маринов: Сигналите не тези избори са по-малко в сравнение с проведения местен вот преди четири години

До няколко дни Административният съд във Варна трябва да реши дали изборите в Бозвелийско ще бъдат касирани.

Коментари

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Избори

още

Анкета

Според вас имат ли отношение изборите в САЩ в България?

Според вас имат ли отношение изборите в САЩ в България?

Избрано от Интернет