Кандидатът на ГЕРБ за кмет на район „Южен“ в Пловдив Костадин Язов: Няма нужда да се строят нови училища в района, ще възстановим базата на сегашните

  • 07 октомври 2019 14:35

  • 239
  • 0
Кандидатът на ГЕРБ за кмет на район „Южен“ в Пловдив Костадин Язов: Няма нужда да се строят нови училища в района, ще възстановим базата на сегашните
© ПП ГЕРБ

Възстановяването на училищните бази ще бъде основна задача в сферата на образованието за кандидата за кмет на пловдивския район „Южен“ от ГЕРБ Костадин Язов. „Няма нужда засега да се строят нови училища, 12-те, които са в района са достатъчни, ако се ремонтират базите им и те поемат още ученици“, смята Язов. Това съобщиха от ПП ГЕРБ.

Той дава пример с училището, което е завършил – „Константин Величков“.

„Това е уникално училище, строено по японски проект. В страната има само още едно такова – „Лев Толстой“ в София. И докато софийското е вече санирано и се ползва рационално, нашето приема ученици само в едното си крило. С пускане на другите три то може да поеме още доста ученици. Евентуален ремонт ще подобри условията в него и съм сигурен, че няма да бъде трудно тук да бъдат привлечени висококвалифицирани специалисти, а това няма как да не доведе до повишаване на качеството на обучението. В същото време училището е уникално, защото дворът е изцяло вътрешен, което дава спокойствие на децата и на техните родители“, споделя Язов.

Подобно е положението и с друго училище в района – „Братя Миладинови“. Там сградата също е голяма, но към момента в школото има доста по-малко ученици от капацитета му.

„Това са училища, които имат големи, просторни дворове и когато бъде възстановена материалната база в тях, ще станат примамливи за ученици и родители“, категоричен е Язов.

Той възнамерява да обърне специално внимание и на състоянието на физкултурните салони. Въпреки че в почти всички училища има такива салони, те се нуждаят от ремонт. Някъде салоните се помещават в приспособени помещения, което също трябва да се промени. Отделно от това оборудването на салоните е остаряло и се налага подмяна, но това няма да глътне огромни средства, а за Костадин Язов е важно учениците да имат пълноценни занятия по физическо възпитание.

И ако за училищата няма да има нужда от построяването на ново, то районът се нуждае от поне 2 нови детски градини. Едната от тях може да бъде в двора на училище „Стоян Михайловски“, а другата - на бул „Ал. Стамболийски“. „Надявам се с тях да покрием все по-голямата нужда от места в заведенията за най-малките. Където има възможност, ще изготвяме проекти и за нови групи“, заявява кандидатът на ГЕРБ за кмет на район „Южен“ Костадин Язов.

На местните избори на 27-ми октомври ГЕРБ е с номер 43 в интегралната бюлетина.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
239 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини