30 лева била мизата за купен глас, нарушенията са 2 пъти по-малко

Рекордно ниската активност докара цената на гласа за евроизборите у нас средно до около 30 лева в неделя. В същото време сигналите за нарушения до прокуратурата са близо 2 пъти по-малко от тези, регистрирани на последния евровот през 2014 година.

Това показват данните на разследващите за изборния ден.

По работещите към неделя 18 производства няма привлечени обвиняеми лица. Те са образувани в районните прокуратури в Бургас, Сливен, Елена, Павликени, Провадия, Търговище, Велинград, Казанлък, Козлодуй, Перник, Айтос и Плевен, Монтана, Тетевен, Кюстендил и Берковица.

Образувани са и 2 досъдебни производства с предмет чл. 216 от Наказателния кодекс в Стара Загора и Добрич, които касаят повреждане на чуждо имущество. По досъдебните производства са привлечени към наказателна отговорност 3 лица – от прокуратурите в Елена, Търговище и Тетевен, като спрямо обвиняемия в Тетевен е постановено задържането му до 72 часа. Разследват се основно посегателства върху помещения, ползвани от политически партии, като в Добрич районната прокуратура е внесла обвинителен акт след проведено бързо производство. Обвинението е за умишлено счупване на витринни стъкла на партиен клуб.

Прокурорските преписки за проверка по сигнали за извършени престъпления против политическите права са 237. От тях по 172 е постановен отказ за образуване на наказателно производство, а по 65 продължава извършването на проверка по реда на чл. 145 от Закона за съдебната власт, което означава, че прокурорът сам е решил да извърши проверки. За сравнение при предишните избори за Европейски парламент през 2014 година образуваните досъдебни производства са били 21, а преписките за проверки по сигнали – 535. В цялата страна до късно вечерта продължи и дежурството във всички прокуратури, както и в 11-те териториални отделения на районни прокуратури.

В 12 часа в неделя се проведе и координационно съвещание на Националното междуведомствено звено, създадено от прокуратурата на Република България, МВР и ДАНС, в което участваха обвинител номер едно Сотир ЦацаровСотир Цацаров Сотир Цацаров е роден на 28 септември 1966 г. в гр. Пловдив. Средното си образование завършва в, министърът на вътрешните работи Младен МариновМладен МариновМладен Маринов е роден на 21 ноември 1971 г. в Тетевен. Завършил е "Право'' в УНСС, и председателят на ДАНС Димитър ГеоргиевДимитър Георгиев Димитър Георгиев е завършил ВВТУ „Тодор Каблешков”, а по-късно и ЮЗУ „Неофит Рилски”,. Данните към вечерта в неделя сочеха още, че само два часа след старта на изборния ден вече имаше арестуван за купуване на гласове. Перничанин е прибран от полицията за купуване на гласове в село Мещица. Срещу арестувания е заведено досъдебно производство. По непотвърдена информация задържаният е животновъд и е зет в селото. В Мещица хора били свикнали да гласуват по списък с плащане. Полицията и прокуратурата отказаха по-подробна информация до края на изборния ден.

Според закона наказанието за купуване на гласове е лишаване от свобода от една до три години и глоба от хиляда до десет хиляди лева. За склоняване да се гласува в полза на определен кандидат или партия също се предвижда лишаване от свобода от една до шест години и глоба от десет хиляди до двадесет хиляди лева. Организаторът на купен вот може да отнесе от една до седем години в затвора и глоба от десет хиляди до двадесет и пет хиляди лева, а ако той е служебно лице, наказанието е лишаване от свобода от две до седем години и глоба от 10 хиляди до 30 хиляди лева. „Колеги“ на задържания животновъд от Кюстендил пък прибирали до 20 лв. за ромски глас, установи репортерска проверка. Един от ромските тартори масово е агитирал да се гласува от страна на ромите, и то конкретно за едно лице с преференция.

„Парите ги даваха по обяд на центъра. До вечерта може да стигнат и 30 лв. Въпреки това обаче нашите хора вече не искат да гласуват. Не ги блазнят и почерпките. Искат по-добър живот и работа“, коментира в неделя жител на ромския квартал, пожелал анонимност. За пореден път ромите в Кюстендил нямаха възможността да гласуват в квартал „Изток“. Те пускаха бюлетини в градските смесени секции, които се намират в Професионалната гимназия по лека промишленост „Владимир Димитров - Майстора“ и ССТ в Кюстендил. По този начин беше сведено до минимум купуването на гласове Не по-различно беше положението и в миньорския град Бобов дол. Още преди 3 дни на голяма част от миньорите били преведени допълнителни 50 лв. с уговорката също да гласуват за определен кандидат за евродепутат.

„Началниците на смяната обикаляха и ни казваха за кого да гласуваме. Бяхме взели аванс миналата седмица и сега в петък имахме превод от нови 50 лв. Без да кажат за какво са, но на нас ни е ясно. Авансът мина, за заплата е рано“, коментира работещ в мините в Бобов дол, цитиран от Монитор. В крайна сметка официално сигнали за купуване на гласове в региона нямаше. Вяла беше и избирателната активност, като в късния следобед тя достигна до 13,05%.

За пет получени в Районната избирателна комисия Пловдив-град сигнала за нарушения информира нейният председател Илиян Иванов. Той уточни, че нито един от тях не е свързан с купуване на гласове. Един от сигналите, който е получен, е бил устен и е бил, че жена от секционната комисия си е изцапала с мастило ръцете при ваденето на печата. Това е станало в секция в училище „Найден Геров” в „Столипиново”. Жената много се притеснила и се опитала да си измие ръцете с хипохлорид. Били ѝ дадени и ръкавици, за да може да продължи работата си в комисията. Проверката на 16-а РИК на място установила, че жената стояла настрана от комисията си и нищо не правела заради мастилото по ръцете си.

„Това е нормално и не е умишлено действие. И аз самият си изцапах ръцете, когато вадех нашия печат”, коментира Иванов.

Вторият сигнал е за 42-ра секция в район „Тракия” и е бил за една от машините за гласуване. Двама души са упражнили правото си на вот, след което машината се развалила. На място бил повикан техник, за да отстрани дефекта. Той направил опит да я пусне отново, но не успял.

„Двата гласа остават на флашката, но проблемът е, че машината няма как да извади окончателния протокол и секционната комисия няма да може да обобщи резултатите”, каза председателят на 16-а РИК.

Другият сигнал бил за агресивен мъж без бадж, който нахлул в друга секция в Пловдив. Той искал от членовете на СИК да покажат баджовете си, а когато те поискали неговия, се развикал. Така и не било установено дали мъжът е застъпник или наблюдател, защото си тръгнал. Другите два сигнала били за агитационни материали в близост до училище в „Столипиново” и за агитация на чужд език в школо, близо до „Аджисан махала“ в центъра на Пловдив. И двата сигнала били проверени и била установена липса на нарушения. При първия материалите били залепени не в изборния ден, а при втория мъж обяснил на своя родственица къде е избирателната ѝ секция.

127 членове на секционни комисии от общо 4137 не отишли за началото на изборния ден в Пловдив, съобщи още Илиян Иванов. По думите му причините тези хора да не се явят не са ясни. Предполага се, че са се успали. Те обаче веднага били заменени с други и това не се е отразило на началото на изборния ден в Пловдив. Трима-четирима секретари от секционни комисии декларирали, че не желаят да носят материалите в РИК. Било им обяснено, че няма как да откажат, тъй като са длъжностни лица и най-малкото, което може да им се случи при такъв отказ, е глоба от 1500 лева. Хората обаче били непреклонни и не искали да висят с часове пред РИК – Пловдив.

Двете основни партии – ГЕРБ и БСП, се надцакваха за оплаквания за нарушения още ден преди вота. Сигнал за купуване на гласове подаде общинският ръководител на ГЕРБ в Троян Иван Миховски. Той гласи, че на 25.5 в предизборния щаб на ГЕРБ получили информация, че Лалка Маринова Колева, която живее в кв. Велчевски, обикаля свои близки и познати и раздава пари, за да гласуват за БСП. „Ако имате нужда от допълнителна информация, можете да се обърнете към мен или хората от щаба на ПП ГЕРБ“, пише в жалбата до институциите. ГЕРБ-Разград сезира Районната избирателна комисия за нарушение в изборния ден. В избирателна секция в село Ясеновец около 14,00 часа е констатирано, че масово гласоподаватели заснемат с мобилен телефон бюлетината си. А пред въпросната избирателна секция стоят хора, които са на разстояние по-малко от 50 метра от входа ѝ, извършват агитация и проверяват вота върху заснетите бюлетини. Посочените обстоятелства представляват нарушение на чл.182, ал.4 и чл.227, ал.1 от Изборния кодекс. БСП-Добрич сигнализира за купуване на вот в изборния ден от регистрираните в секция 83 и 84 представители на ГЕРБ в училище „Йордан Йовков”. Председателят на БСП-Габрово Николай Григоров подаде сигнал за нарушения в деня за размисъл - кметът на с. Шумата Байкал Тодоров купувал гласове за ДПС. Председателят на БСП-Плевен Диана Ботева подаде сигнал за получена информация за предстоящо купуване на гласове от Пламен Радков Янев, Николай Иванов Гаврилов и Иван Петров Илиев в нощта на 25 срещу 26 май 2019 г. в полза на ГЕРБ. Сигнал до Районната избирателна комисия в Перник за купуване на гласове в град Брезник изпратиха от областния предизборен щаб на "БСП за България". Според данни, изпратени до социалистите, в СИК 1, 2 и 3 в Брезник група младежи обикалят около трите секции и предлагат банкноти по 20 лв. на хора от ромски произход, за да продадат гласа си. В сигнала си социалистите искат РИК да направи незабавна проверка, за да предотврати нарушаване на изборните правила.

МВР започна претърсвания на няколко адреса в Монтанско след журналистическо разследване за купуване на гласове. Там скрита камера заснема как дилъри на гласове броят купените гласоподаватели като картофи. Това е и кодовото им наименование. Всеки килограм е един глас. Основните обиски се извършват в село Лехчево. Там гласовете се спазарявали в местна дискотека, а един от шофьорите на ученическия автобус бил от основните дилъри. От кадрите става ясно, че репортер под прикритие успява да спазари 90 гласа, прикрити като 90 килограма картофи. Цената, която се плаща на глас, е около 50 лева - 30 отиват за този, които продава гласа си, а останалите 20 са за дилъра.

Отстраниха пияна жена, член на СИК в Баланово. И докато вървеше надцакване между партиите за евровота, в дупнишкото село Баланово успяха да спипат мъртвопияна жена, член на СИК. Наложило се на място да пристигне полицейски екип, който да усмири разгневената жена. „Тестът с дрегер е отчел 1,5 промила алкохол, което си алкохолно опиянение. Отделно от това тя е пречила на хората да гласуват, крещяла и обиждала. Наложило се с решение на СИК жената да бъде отстранена“, коментираха от Районната избирателна комисия в Кюстендил. 

Сигнал за политическа агитация с шоколади е постъпил в РИК в Смолян, става ясно от решение на комисията по казуса. Сигналът идва от наблюдател от Института за социална интеграция. В него той твърди, че в една от секциите в града се раздавали шоколадови изделия с лика на политическа партия, което представлява непозволена агитация. В тази връзка от РИК извършили непосредствена проверка на място в секцията, която се намирала във филиала на детска градина „Зорница“. При нея обаче установяват, че твърденията в сигнала не отговарят на действителната фактическа обстановка и няма наличие на непозволена агитация.

Коментари

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Избори

още

Анкета

Нужни ли са по-строги мерки за всички инсталации за изгаряне на отпадъци?

Нужни ли са по-строги мерки за всички инсталации за изгаряне на отпадъци?

Избрано от Интернет

Вашите лични данни

Ние събираме и обработваме Вашите лични данни.

За осигуряване на правата ви по GDPR, молим за Вашето съгласие.

Ще използваме данните за осигуряване на по-доброто Ви преживяване на нашите сайтове.

Ако натиснете бутона Приемам всички, ще дадете съгласието си на нас и на всички трети страни, описани детайлно в Политиката за поверителност и Политиката за бисквитките.

Защо е необходимо моето съгласие?

НАСТРОЙКИ ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ

 • Нормално функциониране на сайтовете
  Не е зададено

  Тези данни са стриктно необходими за нормалната работа на сайтовете и мобилните ни апликации. Чрез тях можем да удостоверим самоличността Ви като логнат потребители, да Ви покажем по-добре съдържанието, да заредим сайта по-бързо, да защитаваме сайтовете и Вас от посегателства.

  Такива данни например са данните от сесията Ви – информация дали сте логнат, кеширано съдържание и други.

  Тук попадат и данните, свързани с идентифицирането Ви във връзка с регистрация за използване на наша услуга.

 • За изпълнение на нашите услуги
  Не е зададено

  Някои от услугите ни, като електронната търговия, изискват да споделите с нас лични данни. Използваме ги за да можем да изпълним договора си с Вас, за продажба и доставка на предлаганите от нас стоки.

  Други предлагани от нас услуги са възможностите да добавяте новина, коментари, снимки или видеа. Използваме личните Ви данни, която ни дава възможност да Ви идентифицираме и при необходимост – да модерираме добавеното от Вас съдържание.

 • За измерване
  Не е зададено

  Събираме информация за Вашето използване на съдържанието и я комбинираме с предишно събрана, за да измерим, разберем и отчетем Вашето използване на услугите ни.

  Тази цел не включва персонализиране и профилиране.

 • За подбор, доставка и отчитане на реклами
  Не е зададено

  Събираме информация и я комбинираме с предишно налична, за да подберем и Ви доставим релевантна реклама и за да можем да измерим доставката и ефективността й. Това може да включва предварително събрана информация за Вашите предишни интереси към подбрани реклами, обработка на данни за поведението Ви, когато рекламата Ви е била показана, колко често Ви се показват дадени реклами, къде и кога са Ви били показани, дали сте предприели действие свързано с рекламата, включително клик на рекламата и направена покупка.

  Тази цел не включва персонализиране и профилиране.

 • За подбор, доставка и отчитане на съдържание
  Не е зададено

  Събираме информация и я комбинираме с предишно събрана, за да подберем и Ви доставим релевантно съдържание и да измерим доставката и ефективността му. Това може да включва предварително събрана информация за Вашите интереси към съдържанието, обработка на данни за показаното Ви съдържание, колко често или за колко време е било показано, дали сте предприели действие, свързано със съдържанието, включително клик на съдържанието.

  Тази цел не включва персонализиране и профилиране.

 • За персонализация и профилиране
  Не е зададено

  Събираме и обработваме информация за използването на услугите ни за последващо сервиране на персонализирана реклама и/или съдържание в друг контекст, напр. други сайтове и мобилни апликации, след време.

  Типично, съдържанието и поведението Ви на сайта/мобилната апликации се използва за създаване на заключения за Вашите интереси, чрез които се управлява бъдещият избор на сервирани реклами и/или съдържание.

 • По възложение и за проекти на трети страни
  Не е зададено

  При конкретни проекти по възложение на трети страни събираме Ваши лични данни, които им споделяме за осъществяване целите на проектите им. Детайлна информация за целите може да намерите в Общите условия на всеки конкретен проект, който ще Ви бъдат предоставени за получаване на Вашето съгласие.

  Понякога използваме личните ви данни, за да Ви информираме за игри и промоционални оферти на Спортал и/или на трети страни – Партньори на Спортал.

  За изпълнение на тази цел, събираме Ваши лични данни, за да Ви информираме за наши или на трети страни, наши партньори, инициативи, промоции, игри, оферти и други.

  За всички описани по-горе цели можем да използваме инструменти на трети страни.

 • За Директен маркетинг
  Не е зададено

  За да Ви изпращаме винаги актуална и полезна информация за нашите инициативи, събираме данни като адрес на електронна поща или друг начин за контакт с Вас – Viber, Skype, Messenger профил или такъв в друга комуникационна платформа.