Ивелина Василева в Доспат: Европа стига до всеки човек, защото се грижи за изграждането на базисна инфраструктура

  • 13 май 2019 20:27

  • 335
  • 1
Ивелина Василева в Доспат: Европа стига до всеки човек, защото се грижи за изграждането на базисна инфраструктура
© Пресцентър на ГЕРБ

Чрез проектите като този в Доспат за сепарираща и компостираща инсталация Европа стига до всеки човек, защото се грижи за изграждането на базисна инфраструктура. Това заяви кандидатът за член на Европейския парламент от ГЕРБ-СДС Ивелина ВасилеваИвелина Василева Ивелина Веселинова Василева е родена на 8 октомври 1969 г. в Бургас. През 1988 г.  завършва при старта на строително- монтажните работи.

Проектът за изграждане на компостираща инсталация и на инсталация за предварително третиране на битови отпадъци за общините Доспат, Сатовча, Борино, Девин и Сърница е на обща стойност над 9,5 млн. лв. от Оперативна програма „Околна среда“.

По думите ѝ това е проект, който има своята значимост преди всичко за природата и за хората, макар че такива инвестиции извън населените места,не се виждат.

„Трудно се осъзнава важността им, но тя е свързана със здравето на хората, защото чрез тях опазваме чистотата на природата и осигуряваме здравословна среда. Ползите са свързани с това, че чрез подобни проекти ние извличаме всичко полезно от отпадъците. Те са пряк израз на европейската солидарност. Те са и израз на партньорство – между местната власт, правителството, законодателната власт и Европейските институции. В случая имаме и партньорство между пет общини от три области. А връзките са здрави, когато сътрудничеството е тясно и взаимодействието е добро. Това е най-важно за всяка инвестиция“, подчерта Василева.

Тя отбеляза, че като достоен член на ЕС България се стреми да осигурява по-добър и по-сигурен живот в здравословна среда на своите граждани. „Ние работим за това и сме щастливи, че го правим в прекрасно партньорство и взаимодействие“, добави Василева.

За времето, в което тя беше в Доспат, видя санираното училище, спортната зала и новата сграда, в която скоро ще се премести общинската администрация.

„Като човек, работещ с проекти, зная колко е сложно да се изгради сътрудничество дори с един партньор. А с пет е наистина твърде сложно. Желая им кураж оттук-нататък, защото процесът едва сега започва. Но целта си заслужава – изграждането на тези инсталации ще намали разходите на общината, които тя прави за депониране, но ще изведе Доспат и региона на европейско ниво по отношение оползотворяване на отпадъците“, заяви кандидат-евродепутатът Марин Захариев.

„Изводът от този проект е, че когато сте заедно, няма непреодолими предизвикателства и непостижими цели“, допълни той.

Кметът Елин Радев (ГЕРБ) информира, че целта на проекта е да се намалят наполовина количеството отпадъци в депото, за да се увеличи неговия експлоатационен срок. Освен това стремежът е и да се намалят таксите, които общината плаща на тон депониран отпадък по чл. 64 от ЗУО.

„Всички общини плащаме такси, които събираме от гражданите. За 2018 година тя е 45 лева на тон, за 2019 г. - 57 лева, а 2020 ще стане 95 лева. Другата цел е да можем да намалим наполовина тази такса след януари 2020 г. като започнем да преработваме над 50% от отпадъците, отделяйки стъкло, пластмаса и хартия. А когато реализираме и компостиращата инсталация в депото да постъпват не повече от 35% от биоразградимите отпадъци, тогава има вероятност и да не плащаме такси. Освен това ще се открият нови 12 работни места, ще намалим замърсяването, ще осигурим по-добро оползотворяване на отпадъците“, посочи още Радев. На събитието присъстваха кметовете на общините Девин, Борино и Сърница.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
335 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2019.05.13 | 20:53

1

как Европа да стигне до всеки като цв. цв. и компания го играят като рампа - крадат като за последно

Добави коментар

Водещи новини