От ЦИК коментираха подадената жалба до ВАС

  • 26 април 2019 10:01

  • 1197
  • 0
От ЦИК коментираха подадената жалба до ВАС
© Булфото/архив

Спазени са всички изисквания както на Закона за обществените поръчки, така и нашите решения с приетите технически спецификации и условия за машинното гласуване. Не би следвало нашето решение да бъде отменено, т.е., то е законосъобразно. Но все пак нека оставим преценката на съда – да реши дали всичко е спазено като процедура или не. Това заяви пред БНР говорителят на ЦИК Александър Андреев относно жалбата, подадена в ЦИК вчера, която оспорва процедурата по избор на изпълнител на машинното гласуване. 

По думите му още вчера жалбата е окомплектована и изпратена към Върховния административен съд.

,,Надявам се, че максимално бързо ще бъде разгледано делото'', каза Андреев. По думите му към 30 април договорът все още няма да е подписан. Той е сигурен в процедурата, но чак след като ВАС даде своето становище, тогава може да се сключи договорът. Според него това няма да повлияе на срока за доставяне на машините.

,,Андреев отбеляза, че нито при използването на машинно гласуване, нито при обработката на резултатите от хартиените бюлетини няма предаване на данни по интернет. Отчитането на резултатите и целият изборен процес не са подложени на влиянието на интернет средата и възможността от евентуални намеси'', категоричен е той. 

Говорителят на ЦИК посочи още, че към момента ЦИК не е сигнализирана от районните избирателни комисия за проблеми с липса на предложения от партии и коалиции за попълване на съставите. Той подчерта, че до последния момент е възможно тези хора да бъдат сменяни в определени ситуации.

,,В ЦИК тече процесът на подготовка и обсъждане в работните групи на методическите указания за секционните избирателни комисии. Нашето намерение е максимално скоро да бъдат приети тези методически указания и своевременно да бъдат раздадени на районните избирателни комисии, така че в момента, в който стартира обучението на секционните избирателни комисии, те да имат всички необходими материали. ЦИК смята да използва и онези интерактивни методи чрез нашия обучителен портал, където са качени всички материали с оглед практическото обучение и упражнение. Отделно от това при обучението на районните избирателни комисии ще наблегнем на някои основни моменти в процеса – новостите, които са въведени в изборния процес'', обясни Андреев. 

Последвайте канала на

Владимир Василев
1197 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини