Зърнопроизводител: Няма причина за скок в цената на хляба

  • 13 ноември 2012 17:38

  • 925
  • 0
Зърнопроизводител: Няма причина за скок в цената на хляба
©

"Няма причина за скок в цената на хляба, защото увеличение на цената на пшеницата до края на годината не се очаква", заяви председателят на Сдружението на зърнопроизводителите в Сливен Кольо Колев, цитиран от БНР.

Въпреки по-големите разходи на зърнопроизводителите, хлябът не може да поскъпне, тъй като един тон жито в момента се продава за 420-430 лева без ДДС, а износът на пшеница не е нараснал, каза шефът на Сдружение "Хаджи Димитър":

"Приказките, че цената на пшеницата върви нагоре и оттам вече цената на хляба ще стане много по-висока - на този етап няма такава опасност да се случи и няма как да се повиши цената на хляба. Вярно, ние на много висока цена произведохме това зърно. Цените на горивата са високи, цените на торовете са високи и цените на препаратите - всичко това се отразява на себестойността на един килограм зърно. Ако действително цената на зърното е по-висока спрямо миналата година - това са борсови цени, но те не се определят от нас, определят се от борсите в света. Даже в момента цената на зърното в България е под борсовата цена, но да се обвиняват зърнопроизводителите, че едва ли не ние надуваме цените на хляба, това просто не е така", каза още той.

Последвайте канала на

Десислава Станева
925 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини