Мандрите се отказаха от кашкавала по стандарт

  • 02 ноември 2012 21:11

  • 1043
  • 1
Мандрите се отказаха от кашкавала по стандарт
©

Мандрите се отказаха да произвеждат кашкавал по държавна рецепта. Към настоящия момент нито едно предприятие не прави млечния продукт по БДС, съобщава пред "Стандарт" Зоя Войнова, продуктов мениджър на млекопреработвателно предприятие.

Тя се позовава на информация от Българската агенция по безопасност на храните. Повечето фирми произвеждат кашкавал, отговарящ на 100% на БДС, но не са минали през процедурата, позволяваща им да слагат отличителните етикети. Това каза зам.-председателят на Асоциацията на млекопреработвателите Симеон Присадашки. Той обясни, че причината мандрите да бягат от държавната рецепта е тежката бюрокрация, през която трябва да преминат. Процедурата за получаване на разрешително за производство по БДС отнема около шест месеца. Първо се минава през одит, следва проверка от доктори и от Агенцията по храните. След това задължително трябва да има разрешително с подпис от земеделския министър, което не се знае защо се прави, коментира Присадашки.

Последната стъпка към разрешителното за БДС е одобрение от патентното ведомство. Там пък се чака, докато се събере съвет, и професор, който разбира само от машиностроене, трябва да ти разреши да правиш кашкавал, допълва Присадашки. Според него себестойността на кашкавала по стандарт не е по-различна от тази на другия кашкавал от мляко и цените на тези продукти в магазините също са еднакви. Така че причината за отлив на мандрите от държавната рецепта не е липсата на пазар за продукта, а именно тежката процедура за получаване на право да произвеждат по БДС.

Последвайте канала на

Novini.bg
1043 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Юлияна Узаничева

2012.11.19 | 16:55

1
кой казахте, че е авторът на този текст?

Добави коментар

Водещи новини