Златото с нов възход

  • 11 октомври 2012 21:11

  • 873
  • 0
Златото с нов възход
©

Нова заявка за възходящ тренд за златото. Ценният метал се повиши осезаемо през септември във всички основни валути - 7.7% в долари, 5.6% в британски лири и 5% в евро, се казва в инвестиционен анализ за златото, изготвен от "Тавекс". Доходността на метала от началото на годината също е впечатляваща - 16% в долари, 10.8% в британски лири и 16.3% в евро.

През последните няколко месеца основният фактор, който движеше на цената на златото, беше вероятността да се обявят нови програми за количествени улеснения. През септември очакванията се оправдаха и редица икономики отново се хвърлиха към печатниците за пари, пише economymagazine.bg.

Неясният във времето край пред новата програма на количествени улеснения реално създава значителен потенциал за поскъпване на златото. Инвеститорите, които държат финансови активи, като акции, облигации и деривативи, имат повод да бъдат все по-неспокойни за бъдещето на инвестициите си, най-малкото защото валутите, в които са деноминирани инвестициите им крият огромен риск от обезценяване.

И докато лидерите на централните банки се опитват да задържат световната икономика над водата посредством напомпването на паричната маса, все повече инвеститори ще влагат спестяванията си в реални активи, като златото.

Последвайте канала на

873 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини